Harun İstenci
Harun İSTENCİ
Kurucu ve Yönetici
 1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...

Kişisel Web Sitesi: harunistenci.com

Öne Çıkan Şehirler

İstanbul
Sivas
Safranbolu
Kastamonu
Eskişehir
Edirne
Denizli
A320 Ailesi Aero Spacelines Afyonkarahisar Airbus Akıllı TV'ler Aliya İzzetbegoviç Almanya Amasya Android Android TV Ankara Antik Kent Antivirüs Antonov Araç Arkadaşlar Arkeoloji Avrupa AWACS Aydın Aydın Çufaoğlu Ayvalık Azdavay Baden-Württemberg BAE Systems Balıkesir Basın Açıklaması Bedesten Bergama Beşiktaş Beyoğlu Bilecik BioShock Blog Blogger Boeing Bolu Bombardier Bosna Hersek Breguet Bursa Cami Cide Concorde CSS Eğitimleri Çamlıca Tepesi Çarşı Çeşme Çevre Defender Denizli Doğa Douglas Aircraft Company EADS Edirne Efes Eğitim Eğlence Elektronik Aletler Eminönü Erasmus Erzincan Eskişehir Fatih Fokker Fransa Galeri Gar Gebze Göl Göynük Grand Theft Auto Guppy Gürün Haber Hamam Han Harun İstenci Havacılık Hayvanlar Heidelberg Heykel Ilgaz Ilyushin İğdir İnsanlar İnternet İsmail Ulukaya İstanbul İstenci Developer İstenci Education İstenci Security İstenci SEO İstenci Studios İşletim Sistemleri İzmir İzmit Jumbo Jet Kadıköy Kale Kanyon Karaağaç Karabük Karşılaştırma Kartepe Kastamonu Kastamonu Türbe Kemaliye Keşfet Kilise Kocaeli Konak Konya Köprü Köyler Kule Külliye Küre Linus Torvalds Linux Lockheed Lockheed Martin Logitech Ludwigshafen Maltepe Mannheim Marmaris McDonnell Douglas Medrese Merak Edilenler Microsoft Moda Motivasyon Muğla Muhammet Ali Sağlar Müze Nedir Ortaköy Osmangazi Oyun Oyunlar Paris PC PHP Saat Kulesi Safranbolu Sakarya Salgın Sapanca SEO Siber Güvenlik Sivas Sivrihisar Siyaset Sorun Çözümü Strasbourg Stratolaunch Suhoy Sukhoi Süpersonik Şelale Şile Tarih Tarihe Yön Verenler Taşköprü Teknoloji Trakya Tupolev Türbe TV TV Kutuları Ubuntu Uçaklar United Aircraft Coorparation Üsküdar Veba Vickers Vickers-Armstrongs Limited Video Web Tasarım Wilfrid Voynich Windows Windows 11 Windows10 Windows7 WooCommerce WordPress Yardım ve Destek Yazılım Yelken Yerler Yollar Yurt dışı

Windows 11 Sürümlerinin Arasındaki Farklar ve Özellikleri

Microsoft şirketi her ne kadar Windows 10'dan sonra yeni bir işletim sistemi çıkarmayacağız deseler de 24 Haziran 2021 itibariyle Windows 11'i resmi olarak duyurdu, 5 Ekim 2021 itibari ile de dağıtıma başladı. Bir çok yeni özellik ve geliştirmeyle gelen Windows 11'in tanıtımında öne çıkan tasarımsal değişiklikler ve ek özellikler dikkat çekti...

Microsoft Windows 11

Microsoft'un CEO'su olan Satya Nadella'nın son 10 yılın en önemli güncelleştirmesi olarak kabul ettiği yeni Windows 11 sürümü, bilgisayarlara birçok yenilik getirecek demesiyle Windows 11'in tüm diğer işletim sistemlerinden çok farklı olacağının sinyalini verdi. En dikkat çeken değişiklik ise görev çubuğu ve yeni başlat menüsü oldu, Windows 10 ve Windows 8'den alışık olduğumuz metro arayüze yeni tasarmında yer vermeyen Windows 11, kutucuklar yerine Android ve iOS'dan aşina olduğumuz uygulama listesi tarzına yer verdi ve görev çubuğundaki başlat düğmesini ortaya aldı. Tabi alışkanlıklarından vazgeçemeyenler için görev çubuğundaki başlat düğmesi ve akabindeki sabitlenen uygulamalar isteğe bağlı olarak yine sol tarafa alınabiliyor.

Windows 11 Arayüzü, Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü

Ciddi anlamda tasarımsal değişiklikler yapılan Windows 11, Windows 10'un ikinci yarısında, 2017 yılında hayatımıza giren, Fluent Design (Akıcı Tasarım Sistemi) diye adlandırılan yarı saydam ve bulanık arayüze bu sürümde baya yoğunlaşmış durumda.

Windows 11'in Windows 10X Benzerliği

Windows 11'in Windows 10X Benzerliği
Windows 10X Ekran Görüntüsü

Microsoft şirketinin 2020 yılında duyurduğu ancak piyasaya sürmediği işletim sistemi olan Windows 10X'e benzerliği ile çok fazla dikkat çekti. Kısaca Windows 10X'den bahsetmek gerekirse; Microsoft şirketi bu sürümü Chrome OS'a alternatif olarak hafif bir işletim sistemi çıkarmak istemiş ama daha sonra şirket yayınlamadan desteği kesmişdir. Windows 10X üzerindeki bir çok tasarımsal görünümün Windows 11 üzerinde uygulandığını açık bir şekilde görüyoruz.

Windows 11 İçin Araçlar (Widget) Desteği

Windows 11 için Araçlar (Widget) Paneli

Windows 7'de tam anlamıyla hayatımıza giren ve Windows 8 ile çeşitli ciddi güvenlik sebeplerinden ötürü hayatımızdan çıkarılan Araçlar (widgets) ise Wİndows 11'de tekrardan hayatımıza dahil ediliyor. Dokunmatik ekranlarda parmak hareketiyle veya fare yardımıyla sol taraftan kaydırılarak açılan araçlar bölümü; haberler, hava durumu ve diğer önemli gündelik başlıklar ile kişiselleştirilebiliyor.

Windows 11'in Pencere Tasarımı

Windows 11'in Pencere Tasarımı - Windows 11 Hakkında Penceresi ve Başlangıç Ekranı

Pencere tasarımlarında köşeli tasarımdan sıyrılıp Windows 7'den aşina olduğumuz yuvarlak (radius) köşelere tekrar geri dönüyoruz. Pencerelerin sağa sola tutturulması zaten hayatımızdaydı ama günümüzde kavisli (curved) ekranların çoğalması ve geniş ekranların piyasada artmasıyla gerekli olduğunu düşündüğüm çok önemli bir özelliğede Windows 11 kavuşuyor. Bu özellik birden fazla pencereyi sağa, sola veya ortaya tutturma özelliği, özelliğin detayı bir sonraki alt başlıkta...

Windows 11 Pencere Yerleştirme Düzeni

Windows 11 Pencere Yerleştirme Düzeni

Tasarımsal olmanın yanı sıra işlevsellik bakımından pencerelere getirilen bir diğer özellik ise pencerinin boyutunu daha kolay olarak ekranın sağına, soluna veya ortalara bir yerlere, duruma göre daha ölçülü tutturmak ya da döşeyebilmek! Dokunmatik ekranlarda parmak hareketiyle veya fare yardımıyla pencerenin sağ üst köşesinde bulunan kapatma, tam ekran durumuna getirme veya simge durumuna küçültme bölümündeki tam ekran durumuna getir kısmına geldiğimizde pencereyi tam olarak hangi tarafa döşeyeceğimizi bize küçük bir taslak içinde gösteriyor, oradan seçerek açık pencerelerimizin konumunu kolay bir şekilde ayarlayarak daha verimli çalışabiliriz.

Windows 11 Pencere Yerleştirme ve Konumlandırma Düzeni

Harici Ekranlar İçin Windows 11

Harici Ekranlar için Windows 11

Sizde benim gibi harici ekranlarda çalışıyorsanız Windows 11 bizler için çok önemli bir özelliğe artık sahip. HDMI veya Display Port'dan görüntü aktarım kablonuzu çıkarttığınızda ikinci ekrandaki pencereler birincil ekranımızda simge durumuna küçültülüyor. Görüntü aktarım kablomuzu bilgisayarımıza geri taktığımızda simge durumuna küçültülen pencereler ikinci harici ekrana geri getiriliyor. Böylelikle ikinci monitörün bağlantısını kestiğimizde ana ekranımız çorba olmuyor.

Windows 11 İçin Performans

Windows 11 için Performans

Hemen hemen her cihaz için adaptosyon sağlayabilen Windows 11, Windows 10'a nazaran çok az enerji tüketecek ve taşınabilir cihazlarda ciddi bir pil tasarufu sağlayacak. Aynı şekilde Windows 10'dan bildiğimiz uzun süren güncelleştirme süreçleri artık Windows 11'de uzun sürmeyecek. Çünkü Windows 11'de güncelleştirme dosyaları %40 oranında küçültüldü.

Oyun İçin Windows 11

Oyun için Windows 11

Özellikle lansmanı sunan üst düzey Microsoft yetkilileri Windows üzerinden oyun oynamayı çok sevdiklerini dile getirdi ve Windows 11'i tüm oyunlarla ileri düzeyde uyumlu hale getirip, daha iyi bir performans sergilemesi için özel olarak geliştirdiklerini söylediler. Windows 11, gerçek dünyaya meydan okuyan grafik kabiliyetiyle oyun deneyimini bambaşka bir seviyeye taşıyor. Xbox yazılımının yerleşik olarak Windows 11 içerisinde yüklü geleceğini ve böylelikle Xbox oyun konsolundaki tüm oyunların Windows 11 işletim sistemi üzerindende oynanabileceğinin altını çizdiler. DirectX 12 Ultimate ile Windows 11 daha kaliteli oyunların geliştirilmesine kapı aralamış oldu.

Windows 11 İçin Microsoft Store

Windows 11 için Microsoft Store Uygulama Mağazası

Dikkat çeken bir diğer değişiklik ise Windows 8 ile hayatımıza giren, Windows 10 ile şekillenen ama bir türlü hantallığı yüzünden alışamadığımız Microsoft Store mağazasının tasarımında ciddi bir arayüz ve deneyim değişikliğine giden Microsoft ekibi, mağazanın tasarımını iyice Apple şirketinin işletim sistemi olan Mac OS'un uygulama mağazasına benzetmişler. Zaten Windows 11'in kendi genel tasarımıda iyice Mac OS'a benzediğini demeden edemeyeceğim.

Android Uygulamaları Artık Windows 11'de Çalışabilecek

Android Uygulamaları Artık Windows 11'de Çalışabilecek

Lansmanda özellikle değinilen diğer gelişme ise, Android'de popüler olan uygulamaların artık Windows 11 üzerinde çalıştırılacağına özellikle değinen Microsoft ekibi, artık cihazlar arası geçişlerinde daha yumuşak olacağından bahsetti. Zaten hali hazırda Samsung veya Huawei gibi lider telefon üreticileri uygulamaları Windows ekranına yansıtıyordu. Artık bizzat uygulamanın kendisi Windows 11'e yüklenebilecek.

Windows 11'in Tema Arayüzü

Windows 11'in Tema Arayüzü

Son 5 yıldır alışık olduğumuz koyu ve açık tema seçeneklerine bir kaç daha tema arayüzü eklendi, bunlar kızıl tonlu, koyu ve açık mavi tonlu gibi diğer renk seçenekleriyle belirli kısımlarındaki renk değişimleriyle Windows 11'i diğer eski sürümlere göre daha da kişiselleştirilebilir hale getiriyor.

Windows 11 Ücretli mi?

Windows 11 sürümü harici olarak kutu halinde satın alınmak istendiğinde ücretli olacak, kutu halinde sadece USB formatında satışı mümkün olacak, DVD versiyonunda satışı yapılmayacaktır. Windows 11'in kutu satış fiyatı dolar bazından aşağıda listelenmiştir;

  • Windows 11 Home Fiyatı: 149,00 Dolar
  • Windows 11 Pro Fiyatı:  209,99 Dolar
  • Windows 11 Pro for Workstation Fiyatı: 319,00 Dolar
[update title="Aklınızda Bulunsun" icon="info-circle"] Yukarıdaki fiyatlar Haziran 2021 itibariyle Microsoft'un Amerika'da satışa sunduğu fiyatlardır. Bölgelere veya ülkelere göre ya da zaman içerisinde fiyatlar değişiklik gösterebilir. [/update]

Cihazımızı Windows 11'e Yükseltebilecek miyiz?

Cihazımızı Windows 11'e Yükseltebilecek miyiz?

Cihazlarınızı Windows 8.1'den ve Windows 10'dan Windows 11'e yükseltmenize imkan sunulacak, bunun için Microsoft'un resmi web sayfasındaki Windows 11 bölümünde sunulan aracı indirerek cihazınızın Windows 11'e yükseltilebilirliğini test edebilirsiniz. Mevcut bilgisayarınızın Windows 11 işletim sistemini çalıştırma gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını görmek için Bilgisayar Sistem Durumu Denetimi uygulamasını kullanın. Karşılıyorsa yükseltme geldiğinde ücretsiz yükseltebilirsiniz.

Windows 11'e yükseltmeden önce Bilgisayar Sistem Durumu Denetimi uygulaması
Bilgisayar Sistem Durumu Denetimi Uygulaması

Windows 11 Sürümleri

Windows 11'de kaç tane sürüm olduğunu çoğu kişi merak ediyor. Windows 11'de 8 tane sürüm olacak. Bunlar sırası ile aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

  • Windows 11 Home
  • Windows 11 Pro
  • Windows 11 Education
  • Windows 11 Pro Education
  • Windows 11 Pro for Workstation
  • Windows 11 Enterprise
  • Windows 11 Mixed Reality
  • Windows 11 SE (School Edition)

Windows 11 Home ve Pro Arasındaki Farklar ve Karşılaştırma Tablosu

Aşağıda Windows 11 masaüstü sürümleri olan Home ve Pro sürümlerinin arasındaki temel farklar ve sahip oldukları ana özellikler hakkındaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

Ekibiniz veya Aileniz İçin Üst Düzey Güvenlik

Günümüzün siber tehditlerine karşı savunma sağlayan gelişmiş korumalar. Yerleşiktir, düzenli olarak güncellenir ve size ek bir maliyet çıkarmaz. İşte bu Windows Güvenliği.

Özellikler Windows 11 Home Windows 11 Pro
Mimari 32 Bit ve 64 Bit
Satın Alma ve Lisanslama Modeli OEM 1 ve Retail OEM, Retail 2 ve Volume
Maksimum RAM Desteği 4 GB (32 Bit)
128 GB (64 Bit)
4 GB (32 Bit)
512 GB (64 Bit)
BitLocker cihaz şifrelemesi
Cihazınız kaybolursa veya çalınırsa BitLocker her şeyi kilitler ve bu sayede hiç kimse sistem veya verilerinize erişemez.
Hayır Evet
Cihaz şifrelemesi
Cihaz şifrelemesini açarsanız yalnızca yetkili kullanıcılar cihazınıza ve verilerinize erişebilir.
Evet
Cihazımı bul
Dijital kaleminiz dahil olmak üzere cihazlarınızı takip edin!
Evet
Güvenlik duvarı ve ağ koruması
Windows cihazınız virüslere, kötü amaçlı yazılımlara ve fidye yazılımlarına karşı korunmanızı sağlamak için yerleşik güvenlik özellikleriyle birlikte gelir.
Evet
İnternet koruması
Windows Güvenliği'ndeki Uygulama ve Tarayıcı denetimi, cihazınızı tehlikeli olabilecek uygulamalar, dosyalar, web siteleri ve indirmelerden korumaya yardımcı olur.
Evet
Ebeveyn denetimleri ve koruma
Ekran süresini yönetin, yetişkin içeriklere erişimi sınırlayın ve ailenizin Microsoft hesaplarına bağlandığınızda çevrimiçi alışverişleri kontrol edin.
Evet
Güvenli önyükleme
Kötü amaçlı yazılım uygulamalarının ve yetkisiz işletim sistemlerinin sistem başlangıç işlemi sırasında yüklenmesini önlemeye yardımcı olur.
Evet
Windows Hello
Yüz tanıma, parmak izi veya PIN kullanarak uyumlu Windows cihazlarınızın kilidini hızlı, güvenli ve parolasız bir şekilde açabilirsiniz.
Evet
Windows Bilgi Koruması (WIP)
Kuruluş tarafından verilen veya çalışanların iş yerine getirdiği kişisel cihazlarda yanlışlıkla oluşabilecek veri sızıntılarına karşı kuruluş uygulamalarını ve verilerini korumaya yardımcı olur.
Hayır Evet
Windows Güvenliği
Kuruluş tarafından verilen veya çalışanların iş yerine getirdiği kişisel cihazlarda yanlışlıkla oluşabilecek veri sızıntılarına karşı kuruluş uygulamalarını ve verilerini korumaya yardımcı olur.
Evet
Özellikler Windows 11 Home Windows 11 Pro

İş Yönetimi ve Paylaşımı

Kurumsal düzeyde şifreleme. İstediğiniz yerden çalışmanızı sağlayan bulut yönetimi. İşletmelerin ihtiyacı olan ve başarı için gereken budur.

Özellikler Windows 11 Home Windows 11 Pro
Atanan Erişim
Windows 11 Pro cihazlar, kullanıcıya bağlı olarak farklı uygulamalar çalıştırır, bireysel kimlikleri ayrı ve koruma altında tutar.
Hayır Evet
Dinamik Hazırlama
Kutusundan çıkarıp ilk kez açtığınız yeni bir bilgisayarı, kısa bir süre içinde ve çok fazla işlem gerçekleştirmeden verimli bir kuruluş cihazına dönüştürebilirsiniz.
Hayır Evet
Azure ile Enterprise State Roaming
Azure AD Premium veya Enterprise Mobility + Security (EMS) lisansı olan kuruluşlar tarafından kullanılabilen Enterprise State Roaming, kullanıcılara Windows cihazlarında birleşik bir deneyim sunar ve yeni bir cihaz yapılandırması için gereken süreyi kısaltır.
Hayır Evet
Grup İlkesi
Windows 11 Pro ile Windows Server'ı eşleştirerek bilgisayarları, kullanıcı hesaplarını ve grupları yönetmenin yanı sıra dosya ve yazıcılara kolayca erişin.*
Hayır Evet
Bilgi noktası modu kurulumu
Bir cihazı, yerel olarak cihazda veya Mobil Cihaz Yönetimi'ni kullanarak uzaktan yapılandırın.
Hayır Evet
İş için Microsoft Store
Windows 11 cihazlar için uygulamaları toplu olarak bulabileceğiniz, yönetebileceğiniz ve dağıtabileceğiniz tek yer.
Hayır Evet
Güvenli önyükleme
Kötü amaçlı yazılım uygulamalarının ve yetkisiz işletim sistemlerinin sistem başlangıç işlemi sırasında yüklenmesini önlemeye yardımcı olur.
Hayır Evet
Mobil cihaz yönetimi
Mobil cihaz yönetimi (MDM), geleneksel bilgisayar yönetimi işlemlerine bir alternatif sunar. Kendi ilerleme hızınıza uygun olarak bulut tabanlı yönetime geçiş yapabilirsiniz.
Hayır Evet
Active Directory desteği
Etki Alanına Katılım ve Grup İlkesi: BT çalışanları Windows 11 Pro ile Windows Server'ı eşleştirdiklerinde bilgisayarları, kullanıcı hesaplarını, grupları ve güvenlik ilkelerini kolayca yönetmenin yanı sıra dosya ve yazıcılara kolayca erişebilir.
Hayır Evet
Azure Active Directory desteği
Çalışanlar oturum açma işlemlerini ve parolaları daha kolay bir şekilde yönetmek için Windows 11, Microsoft 365 ve diğer Microsoft hizmetlerinde tek seferde oturum açabilir.
Hayır Evet
İş için Windows Update
Yönetim maliyetlerini azaltmaya, güncelleştirme dağıtımları üzerinde denetim sağlamaya, güncelleştirmelerin verimli bir şekilde dağıtılmasına ve en son yeniliklere erişim sağlamaya yardımcı olur.
Hayır Evet
Özellikler Windows 11 Home Windows 11 Pro

Windows 11 için özelliğe özgü gereksinimler

Windows 11 işletim sisteminin bazı özellikleri, yukarıdaki minimum gereksinimler kısmında belirtilenlerden yüksek gereksinimlere sahiptir. Aşağıda önemli özelliklerin gereksinimleri hakkında ek bilgiler verilmiştir:

Android™ için Windows Alt Sistemi
Uygulamalar, Amazon Appstore'da mevcuttur. Ek gereksinimlerin olması beklenmektedir ve ürün belirli coğrafi bölgelere sunuldukça bunlar duyurulacaktır.
5G desteği
Mümkün olan durumlarda 5G özellikli modem gerektirir.
Otomatik HDR
Bir HDR monitör gerektirir.
BitLocker to Go
Bir USB flash sürücü gerektirir (Windows Pro ve üstü sürümlerde kullanılabilir).
Hyper-V İstemcisi
İkinci düzey adres çevirisi (SLAT) özelliklerine sahip bir işlemci gerektirir (Windows Pro ve üstü sürümlerde kullanılabilir).
Cortana
Bir mikrofon ve hoparlör gerektirir. Bu hizmet Windows 11 işletim sistemiyle birlikte şu anda Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, Japonya, Meksika, İspanya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılabilir.
DirectStorage
Oyunları depolamak ve çalıştırmak üzere "Standart NVM Express Denetleyicisi" sürücüsünü kullanan 1 TB veya üstü NVMe SSD ve DirectX 12 Ultimate GPU gerektirir.
DirectX 12 Ultimate
Yalnızca desteklenen oyunlarla ve grafik yongalarıyla kullanılabilir.
İletişim Durumu
İnsanların cihazdan uzaklığını veya cihazla etkileşim kurma niyetini algılayabilen bir algılayıcı gerektirir.
Akıllı Görüntülü Konferans
Kamera, mikrofon ve hoparlör (ses çıkışı) gerektirir.
Birden Çok Sesli Yardımcı (MVA)
Bir mikrofon ve hoparlör gerektirir.
Tutturma
Üç sütunlu düzenler için en az 1920 etkin piksel genişliğinde bir ekran gerekir.
Görev Çubuğundan Ses Açıp Kapatma
Kamera, mikrofon ve hoparlör (ses çıkışı) gerektirir. Uygulama, sistem genelinde ses kapatmayı/açmayı etkinleştiren özellikle uyumlu olmalıdır.
Uzamsal Ses
Destekleyen donanım ve yazılım gerektirir.
Microsoft Teams
Kamera, mikrofon ve hoparlör (ses çıkışı) gerektirir.
Dokunma
Çok noktalı dokunmayı destekleyen bir ekran veya monitör gerektirir.
İki Öğeli Kimlik Doğrulama
PIN, biyometrik (parmak izi okuyucusu veya aydınlatmalı kızılötesi kamera) ya da Wi- Fi veya Bluetooth özelliğine sahip bir telefon kullanılmasını gerektirir.
Sesle Yazma
Mikrofonlu bir bilgisayar gerektirir.
Sesle Uyandırma
Modern Bekleme Durumu güç modeli ve mikrofon gerektirir.
Wi-Fi 6E
Yeni WLAN IHV donanımı ve sürücüsü ile Wi-Fi 6E özellikli bir AP/yönlendirici gerektirir.
Windows Hello
Yakın kızılötesi (IR) görüntüleme için yapılandırılmış bir kamera veya biyometrik kimlik doğrulaması için parmak izi okuyucusu gerektirir. Biyometrik algılayıcısı olmayan cihazlarda PIN veya taşınabilir bir Microsoft uyumlu güvenlik anahtarı ile Windows Hello kullanılabilir.
Windows Yansıtma
Windows Ekran Sürücüsü Modeli (WDDM) 2.0'ı destekleyen bir görüntü bağdaştırıcısı ve Wi-Fi Direct'i destekleyen bir Wi-Fi bağdaştırıcısı gerektirir.
Xbox (uygulama)
Bir Xbox Live hesabı gerektirir ancak bu hesap bazı bölgelerde kullanılamaz. En güncel kullanılabilirlik bilgileri için Xbox Live Ülke ve Bölgeleri sayfasını inceleyin. Xbox uygulamasındaki bazı özellikler için aktif bir Xbox Game Pass aboneliği (ayrı olarak satılır) gerekir.

Windows 10'da Olan Ama Windows 11'den Kaldırılan Özellikler Nelerdir?

Windows 10'dan Windows 11'e yükseltme yaparken veya Windows 11'i bilgisayarınıza yüklerken Windows 10'da ki bazı özellikler kullanımdan kaldırılacaktır. Etkilenen bazı temel özelliklerle ilgili bilgiler için lütfen okumaya devam edin:

Cortana

Microsoft'un sanal asistanı Cortana artık ilk açılışa dahil edilmeyecek ve Görev Çubuğuna sabitlenmeyecek.

Masaüstü Duvar Kağıdı

Masaüstü duvar kağıdınız, Windows 11 üzerinde bir Microsoft hesabıyla oturum açıldığında cihazınıza eşitlenmeyecek.

Internet Explorer Devre Dışı

Internet Explorer artık devre dışı. Microsoft Edge, varsayılan olarak gelmektedir ve belirli senaryolarda faydalı olabilecek IE Modu'nu içerir. Gerekli durumlarda Internet Explorer yerine IE Modu'nu kullanabilirsiniz.

Matematiksel Giriş Paneli

Matematiksel Giriş Paneli kaldırıldı. Matematiksel Giriş Paneli isteğe bağlı olarak yüklenir ve matematik giriş kontrolü ve tanıyıcıyı içerir. OneNote gibi uygulamalarda matematik mürekkep oluşturma bu değişiklikten etkilenmez.

Haberler ve İlgi Alanları

Haberler ve İlgi Alanları gelişti. Görev Çubuğundaki Araçlar (Widget'lar) simgesine tıklayarak bulunabilecek yeni işlevler eklendi.

Hızlı Durum

Kilit Ekranında bulunan Hızlı Durum ve ilgili ayarlar kaldırıldı.

S Modu

S Modu şu anda yalnızca Windows 11 Home sürümü için kullanılabilir.

Ekran Alıntısı Aracı (Snipping Tool)

Ekran Alıntısı Aracı (Snipping Tool) kullanılabilir olmaya devam ediyor, ancak Windows 10 sürümündeki eski tasarım ve işlevsellik, daha önce Alıntı ve Taslak (Snip & Sketch) olarak bilinen uygulamayla değiştirildi.

Başlangıç

Başlangıç ekranındaki (eski adıyla başlat menüsü) temel özelliklerin bazıları tamamen kaldırıldı veya Windows 11'de önemli ölçüde değiştirilmiştir:

  • Adlandırılmış uygulama grupları ve klasörleri artık desteklenmemektedir ve düzen şu anda yeniden boyutlandırılamaz.
  • Sabitlenmiş uygulamalar ve siteler Windows 10'dan yükseltme yapılırken taşınmaz.
  • Canlı Kutucuklar artık mevcut değil. Göz atılabilir, dinamik içerik için yeni Araçlar (Widget'lar) özelliğine bakın.

Tablet Modu

Tablet Modu kaldırıldı, bunun yerine klavye takma ve çıkarma işlemleri için yeni işlevsellik ve yetenekler eklendi.

Görev Çubuğu

Windows 10'dan alışık olduğumuz bazı Görev çubuğu özellikleri ve işlevleri Windows 11'de kaldırılmış veya değiştirilmiştir, bunlar:

  • Kişiler artık Görev Çubuğunda mevcut değil.
  • Önceki özelleştirmeler de dahil olmak üzere yükseltilmiş aygıtlar için bazı simgeler artık Sistem Tepsisinde görünmeyebilir.
  • Ekranın alt kısmı hizalamak için izin verilen tek konumdur.
  • Uygulamalar artık Görev Çubuğunun alanlarını özelleştiremez.

Zaman Çizelgesi

Zaman çizelgesi kaldırıldı. Microsoft Edge'de bazı benzer işlevler mevcuttur.

Dokunmatik Klavye

Dokunmatik Klavye artık 18 inç ve daha büyük ekran boyutlarında kullanılamaz.

Cüzdan

Cüzdan'da kaldırıldı. Zaten pek kullanan yoktu.

Aşağıdaki uygulamalar yükseltme sırasında kaldırılmayacak, ancak artık yeni cihazlara veya Windows 11'in temiz kurulumu sırasında yüklenmeyecek. Bunlar Mağaza (Microsoft Store)'dan indirilebilir:

  • 3D Görüntüleyici
  • Windows 10 için OneNote
  • 3D Paint
  • Skype

Windows 11 İçin Sistem Gereksinimleri

Aşağıdaki tablodan Windows 11 için minimum sistem gereksinimlerini inceleyebilirsiniz.

İşlemci (CPU) 1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı, 2 veya daha fazla çekirdekli, uyumlu bir 64 bit işlemci ya da Çip Üzerinde Sistem (SoC)
Bellek 4 GB RAM
Depolama 64 GB veya daha büyük depolama cihazı
Grafik Kartı DirectX 12 uyumlu grafikler / WDDM 2.x
Ekran 9 inçten büyük, HD Çözünürlük (720p)
İnternet bağlantısı Windows 11 Home kurulumu için Microsoft hesabı ve internet bağlantısı gereklidir.

Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Yazar Bilgisi: Harun İstenci Hakkında
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi Hakkında Daha Fazla >

Bir çok yeni özellik ve geliştirmeyle gelen Windows 11'in tanıtımında öne çıkan tasarımsal değişiklikler ve ek özellikler dikkat çekti...

Yorum Gönder

Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.

[disqus][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.