Harun İstenci
Harun İSTENCİ
Kurucu ve Yönetici
 1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...

Kişisel Web Sitesi: harunistenci.com

Öne Çıkan Şehirler

İstanbul
Sivas
Safranbolu
Kastamonu
Eskişehir
Edirne
Denizli
A320 Ailesi Aero Spacelines Afyonkarahisar Airbus Akıllı TV'ler Aliya İzzetbegoviç Almanya Amasya Android Android TV Ankara Antik Kent Antivirüs Antonov Araç Arkadaşlar Arkeoloji Avrupa AWACS Aydın Aydın Çufaoğlu Ayvalık Azdavay Baden-Württemberg BAE Systems Balıkesir Basın Açıklaması Bedesten Bergama Beşiktaş Beyoğlu Bilecik BioShock Blog Blogger Boeing Bolu Bombardier Bosna Hersek Breguet Bursa Cami Cide Concorde CSS Eğitimleri Çamlıca Tepesi Çarşı Çeşme Çevre Defender Denizli Doğa Douglas Aircraft Company EADS Edirne Efes Eğitim Eğlence Elektronik Aletler Eminönü Erasmus Erzincan Eskişehir Fatih Fokker Fransa Galeri Gar Gebze Göl Göynük Grand Theft Auto Guppy Gürün Haber Hamam Han Harun İstenci Havacılık Hayvanlar Heidelberg Heykel Ilgaz Ilyushin İğdir İnsanlar İnternet İsmail Ulukaya İstanbul İstenci Developer İstenci Education İstenci Security İstenci SEO İstenci Studios İşletim Sistemleri İzmir İzmit Jumbo Jet Kadıköy Kale Kanyon Karaağaç Karabük Karşılaştırma Kartepe Kastamonu Kastamonu Türbe Kemaliye Keşfet Kilise Kocaeli Konak Konya Köprü Köyler Kule Külliye Küre Linus Torvalds Linux Lockheed Lockheed Martin Logitech Ludwigshafen Maltepe Mannheim Marmaris McDonnell Douglas Medrese Merak Edilenler Microsoft Moda Motivasyon Muğla Muhammet Ali Sağlar Müze Nedir Ortaköy Osmangazi Oyun Oyunlar Paris PC PHP Saat Kulesi Safranbolu Sakarya Salgın Sapanca SEO Siber Güvenlik Sivas Sivrihisar Siyaset Sorun Çözümü Strasbourg Stratolaunch Suhoy Sukhoi Süpersonik Şelale Şile Tarih Tarihe Yön Verenler Taşköprü Teknoloji Trakya Tupolev Türbe TV TV Kutuları Ubuntu Uçaklar United Aircraft Coorparation Üsküdar Veba Vickers Vickers-Armstrongs Limited Video Web Tasarım Wilfrid Voynich Windows Windows 11 Windows10 Windows7 WooCommerce WordPress Yardım ve Destek Yazılım Yelken Yerler Yollar Yurt dışı

Nedir bu Chrome OS? Chrome OS hakkında merak edilen her şey...

Bir tarayıcıdan daha fazlası, kesinlikle öyle! Her şeyden önce şunu demek isterim ki; Ben web tarayıcılarını internet dünyasına açılan birer pencere olarak düşünüyorum, ki zaten internet ortamına uçsuz bucaksız ve her geçen gün gelişen ve genişleyen ayrı bir dünya da diyebiliriz. Öncelikle ana konuya geçmeden önce Amerika merkezli dünyanın en büyük arama motorunun kurucusu olan, adını da şirketin isminden alan Google'ın 2008 yılında piyasaya sürdüğü Chrome web tarayıcısından sizlere biraz bahsetmek istiyorum...

2008 yılında web tarayıcıların sayısı bir elimizdeki beş parmağı geçmez iken Google şirketi internette gezinmeye yeni bir soluk getirmişti. Sayfalar arası geçişi sekmeler ile kolaylaştırmanın yanı sıra hız ve stabilitesinden taviz vermiyordu. Her ne kadar çok RAM tüketiyor dense de kesinlikle öyle abartılacak kadar bir RAM tüketimi söz konusu değildi. Kendi içerisinde bulunan eklenti ve tema mağazası ile kişiselleştirilebilen, özellikle de Windows işletim sistemi ile gelen Internet Explorer kasıntısından bizi kurtaran muazzam bir Google ürünüydü Chrome. Yıllar geçtikçe o kadar çok sevildi ki, Google ilerleyen yıllarda onun adına bir işletim sistemi bile çıkartacaktı, asıl konumuzda zaten bu! Nedir bu Chrome OS? İzninizle başlıyoruz...

Chrome OS yüklü Chromebook'lar

Tüm işlerinizi benim gibi internet ortamından yürütüyorsanız. Bulut depolama alanları, web tabanlı uygulamalar ve diğer buna benzer web sayfaları gibi. Bütün bu karmaşıklığa son verip sadece internet odaklı çalışmak isteyenler için tasalanan işletim sistemi Chrome OS, 2011 yılında Google şirketi tarafından kendi tarayıcısı olan Chrome Browser ve diğer Google uygulamaları ön planda tutularak geliştirildi.

Chrome OS Katlanabilir Bilgisayarlar
Chrome OS All in One Bilgisayarlar (Acer)

Chrome işletim sistemi Google'ın sadece öne çıkan belirli bilgisayar üreticisi firmalar ile anlaşarak sadece belirli desteklediği cihazlarda yüklü olarak satın alınabilir. Harici bir bilgisayara yüklenmesi veya her hangi bir donanıma kurulması resmi olarak mümkün değil. 

Chrome OS'u çalıştırmak ve yüklemek için indirmeye sunulmayacak. Her hangi bir yerde Google tarafından resmi işletim sistemi kalıp dosyaları indirilmeye sunulmayacak. Sadece belirli cihaz ve modellerde yüklü olarak satın alınabilir.

[update title="Chrome OS'u çalıştırmak ve yüklemek için indirmeye sunulmayacak." icon="info-circle"]Her hangi bir yerde Google tarafından resmi işletim sistemi kalıp dosyaları indirilmeye sunulmayacak. Sadece belirli cihaz ve modellerde yüklü olarak satın alınabilir.[/update]

Chrome OS'un sadece Google'ın belirlediği cihazlarda kullanılabilmesi ve indirilmeye sunulamamasının en temel sebebi Google Play Hizmetleridir. Evet, Chrome OS işletim sisteminde Android üzerinde çalıştırılabilen tüm uygulamaları Google Play Store hizmeti sayesinde Chrome OS üzerinde de açılabilir pencereler içinde, tıpkı Windows pencereleri gibi kullanmak mümkün. Tabi Google Play Store ve tüm bu uygulamaların sorunsuz ve kararlı bir şekilde çalışabilmesi için uyumlu ve sadece Chrome OS için üretilen cihazlar olması gerekiyor. Sadece Google'ın yönergeleri ve talepleri doğrultusunda bilgisayar firmaları tarafından üretilen Chromebook'lar üzerinde kullanılabilir bu Chrome OS işletim sistemi.

Chrome OS ve Güvenlik

Chrome OS ve Güvenlik
Chromebook cihazınızda tüm Google güvenlik politikaları kapsamında korunmaktadır ve diğer Google ürünleri gibi Chrome OS işletim sistemi de yerleşik güvenlik katmanı ile gelmektedir ve düzenli olarak güncellenmektedir. Yerleşik virüs koruması ve birden çok kullanıcı için güvenli destek gibi özelliklerle Chromebook, sizi ve verilerinizi korumaya devam eder.

Chrome OS Alternatifi CloudReady OS

Chrome OS Alternatifi CloudReady OS
İlla Chromebook'mu satın almak gerekiyor bu Chrome OS'u kullanabilmek için? Tabi ki de hayır! New York, Amerika merkezli gönüllü bir topluluk tarafından kurulan Neverware şirketi Google'ın izni ile CloudReady çatısı altında Chromium açık kaynağından destek alarak Chrome OS işletim sistemini her hangi bir bilgisayarınıza yükleyip kullanmanıza imkan veriyor. Tabi bazı özellikler kısıtlı ama bire bir Chrome OS hızını ve deneyimini CloudReady OS üzerinde de yaşayabiliyorsunuz.
CloudReady OS for İstenci Systems
CloudReady OS for İstenci Systems

CloudReady OS Avantajları

Çok eski bir bilgisayarınız var ve onu sadece internette gezinmek için kullanmak istiyorsunuz ama her hangi bir desteği kesilmemiş işletim sistemi kurduğunuzda Google üzerinde arama yaparken bile kasıyor. Tam bu esnada CloudReady işletim sistemini İstenci ekibi olarak şiddetle öneriyoruz. Bizlerde 2'si 1 arada katlanabilir bir bilgisayarımızda CloudReady işletim sistemini yaklaşık 2 yıldır kullanıyoruz. Windows 10'da takılmalara sebep olan Intel Inside işlemcili  bilgisayar CloudReady OS ile resmen şaha kalktı.

CloudReady OS Avantajları

Neverware şirketinin resi web sayfasında bulunan CloudReady OS Home Edition bölümünden ücretsiz yükleme yardımcısını indirewrek boot USB'si hazırlayabilir veya ISO kalıbını indirerek kendiniz Rufus gibi diğer bilindik önyükleme hazırlama yazılımları ile kendi önyükleme USB'nizi hazırlayabilirsiniz.

CloudReady OS Dezavantajları

Başta da bahsettiğimiz gibi Google Play hzimetleri sadece Google tarafından belirlenen uyumlu Chromebook cihazlarda kullanılabilir. CloudReady işletim sisteminde Google Play Store ve uygulamaları yüklemek ne yazık ki mümkün değil. Bunun yerine Chrome Web Store mağazasından web uygulamaları indirmek mümkün. Diğer bir kaç özellik eksikliği pek önemsiz. En belirgin eksiklik Play Store olsa da bire bir Chrome OS ile aynı olan CloudReady oldukça akıcı, sade ve internet odaklı bir kullanım deneyimi sunuyor.

CloudReady Sürümleri Nelerdir?

CloudReady Sürümleri Nelerdir?

CloudReady Home Edition

Neverware şirketi tarafından sunulan ücretsiz sürümüdür. Herkes tarafından indirilip, tüm bilgisayarlara yüklenebilir.

CloudReady for Education

"CloudReady ile bütçeden tasarruf edin, cihaz erişimini genişletin ve okulunuzun PC'lerini ve Mac'lerini Google Chrome ekosistemine dönüştürerek ömrünü uzatın." sözleri ile gelişmekte olan ülkeler göz önüne alınarak eğitim kurumları için destek sağlanan ücretli işletim sistemi sürümüdür.

CloudReady for Enterprise

"Herhangi bir donanımda Chrome OS'nin hızına, güvenliğine ve yönetilebilirliğine geçerek kuruluşunuzun buluta geçişini hızlandırın." sözleri ile şirketleri bulut ortamına taşıyarak şirketler ve departmanları arasında daha hızlı etkileşim sağlanabilmesi için ücretli bir kurumsal işletim sistemi sürümüdür.

[warning title="Dikkat Edilmesi Gereken Husus" icon="exclamation-triangle"]Bilgisayarınız ne kadar eski olursa CloudReady işletim sistemi o kadar verimli çalışır. CloudReady öncelik olarak eski bilgisayarlar baz alınarak desteklenen ve güncellenen bir işletim sistemidir. [/warning]

Neverware artık Google'ın bir parçası!

Çok heyecan verici bir haber paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz! 2021 yılı itibariyle Neverware ve CloudReady artık resmi olarak Google'ın ve Chrome OS ekibinin bir parçası! 2021 yılına sayılı günler kala Neverware şirketi ve CloudReady işletim sistemi Google şirketi tarafından satın alındı.

CloudReady mevcut müşterileri desteklemeye, korumaya ve olduğu gibi kullanılmaya devam edecek. Uzun vadede CloudReady, resmi bir Chrome OS teklifi, yani Google ürünü haline gelecek ve mevcut müşteriler bu gerçekleştikçe sorunsuz bir şekilde yükseltilecek.

CloudReady artık Play Store ve Android uygulamalarını destekleyebilecek mi?

Bu işlemin bir sonucu olarak herhangi bir acil değişiklik planlanmamaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Android ve Play Store deneyimi şimdilik ve bir sonraki aşama için sonradan Chrome OS yüklenmiş bilgisayarlarda çalıştırmak mümkün değildir. CloudReady'nin özellik setinde yapılan herhangi bir değişiklik Neverware blogundaki sürüm notlarında duyurulmaya devam edecek.
[success title="Jackie Radebaugh, Yardımcı Doçent, Kütüphanecilik Bilimi Bölümü, Columbus Eyalet Üniversitesi" icon="chrome"] "Sürekli olarak kütüphaneden Chromebook teslim almak için gelen öğrencilerle karşılaşıyoruz. Chromebook'ların kullanım kolaylığını ve hafifliğini seviyorlar." [/success]

Chrome OS Teknik Bilgiler

Varsayılan kullanıcı arayüzü Google Chrome
Yazıldığı dil C, C++
Piyasaya Sürüldüğü Tarih 15 Haziran 2011
İşletim sistemi ailesi Unix tipi
Çekirdek türü Monolitik (Linux çekirdeği)
Platform Desteği x86, ARM
Kaynak türü Özgür yazılım, Açık kaynak
Lisans Google Chrome OS

Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Yazar Bilgisi: Harun İstenci Hakkında
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi Hakkında Daha Fazla >

Yorum Gönder

Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.

[disqus][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.