Harun İstenci
Harun İSTENCİ
Kurucu ve Yönetici
 1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...

Kişisel Web Sitesi: harunistenci.com

Öne Çıkan Şehirler

İstanbul
Sivas
Safranbolu
Kastamonu
Eskişehir
Edirne
Denizli
A320 Ailesi Aero Spacelines Afyonkarahisar Airbus Akıllı TV'ler Aliya İzzetbegoviç Almanya Amasya Android Android TV Ankara Antik Kent Antivirüs Antonov Araç Arkadaşlar Arkeoloji Avrupa AWACS Aydın Aydın Çufaoğlu Ayvalık Azdavay Baden-Württemberg BAE Systems Balıkesir Basın Açıklaması Bedesten Bergama Beşiktaş Beyoğlu Bilecik BioShock Blog Blogger Boeing Bolu Bombardier Bosna Hersek Breguet Bursa Cami Cide Concorde CSS Eğitimleri Çamlıca Tepesi Çarşı Çeşme Çevre Defender Denizli Doğa Douglas Aircraft Company EADS Edirne Efes Eğitim Eğlence Elektronik Aletler Eminönü Erasmus Erzincan Eskişehir Fatih Fokker Fransa Galeri Gar Gebze Göl Göynük Grand Theft Auto Guppy Gürün Haber Hamam Han Harun İstenci Havacılık Hayvanlar Heidelberg Heykel Ilgaz Ilyushin İğdir İnsanlar İnternet İsmail Ulukaya İstanbul İstenci Developer İstenci Education İstenci Security İstenci SEO İstenci Studios İşletim Sistemleri İzmir İzmit Jumbo Jet Kadıköy Kale Kanyon Karaağaç Karabük Karşılaştırma Kartepe Kastamonu Kastamonu Türbe Kemaliye Keşfet Kilise Kocaeli Konak Konya Köprü Köyler Kule Külliye Küre Linus Torvalds Linux Lockheed Lockheed Martin Logitech Ludwigshafen Maltepe Mannheim Marmaris McDonnell Douglas Medrese Merak Edilenler Microsoft Moda Motivasyon Muğla Muhammet Ali Sağlar Müze Nedir Ortaköy Osmangazi Oyun Oyunlar Paris PC PHP Saat Kulesi Safranbolu Sakarya Salgın Sapanca SEO Siber Güvenlik Sivas Sivrihisar Siyaset Sorun Çözümü Strasbourg Stratolaunch Suhoy Sukhoi Süpersonik Şelale Şile Tarih Tarihe Yön Verenler Taşköprü Teknoloji Trakya Tupolev Türbe TV TV Kutuları Ubuntu Uçaklar United Aircraft Coorparation Üsküdar Veba Vickers Vickers-Armstrongs Limited Video Web Tasarım Wilfrid Voynich Windows Windows 11 Windows10 Windows7 WooCommerce WordPress Yardım ve Destek Yazılım Yelken Yerler Yollar Yurt dışı

Microsoft Windows 10 sürümlerinin arasındaki farklar, özellikleri ve desteklediği cihazlar.

Bugüne kadar çıkmış en iyi Windows sürümü Windows 10 diyebiliriz. Muhtemelen 10 yıl sonrada bence en iyi işletim sistemi o zaman için bilmem ne çıkarsa artık, ondan bahsedeceğiz. Bundan tam 11 yıl önce, 2009 yılıydı ve ilk kişisel bilgisayarımı ailem ben 12 yaşındayken aldıydı. İçinde Windows Vista Home Premium işletim sistemi ile gelmişti. O zaman için bundan sonra yeni bir işletim sistemi çıkmasına gerek yok, bu yeterli ve çok harika bir tasarıma sahip diye düşünüyordum (çocuk aklı işte), ta ki Windows 7 duyurulana kadar, o tasarım, akıcılık, ve göz alıcı derecede ki kişiselleştirilebilir rengarenk arayüz beni cezbetmişti. Onun arkasından Windows 8 derken, günümüze kadar Windows 10 işletim sistemi geldi. Gelişen teknoloji ile birlikte işletim sistemleri de geliştirildi. Cihazlara göre özellikler sundu, hatta bazı cihazlar için baştan yaratıldı. Bu süreçte pazardaki payını en çok Windows 10 aldı ve Microsoft şirketi, yeni bir isme ihtiyaç duymadı ve Windows 10 üzerinden devam etti. Bugün burada sizlere hakim olduğum bir başka konu olan ve Microsoft'un bugüne kadar ki en iyi işletim sistemi olan Windows 10 hakkında bilgi vereceğim. Birçok yeni teknolojiye ve çeşitli özelliklere sahip Windows 10 sürümlerini Desktop (masaüstü), Mobile (mobil) ve IOT (nesnelerin interneti) olmak üzere 3 ana bölüm altında toplamak mümkün, önce oturup sakin kafaya Windows 10 sürümlerini karşılaştırdım, ardından diğer sürümlerini ve kullanım alanlarını derledim, en anlaşılır biçimde sizlere anlatmaya çalıştım...

Windows 10 Masaüstü Sürümleri

Windows 10 Home

PC, tablet veya ikisini bir arada sunan cihazlarda çalışmak üzere tasarlanmış bir Windows 10 sürümüdür. Daha çok ev kullanıcılarını hedef alır, düşük maliyetlidir ama içerisinde kurumsal özellikler yer almaz.

Windows Pro

İş dünyasını hedef alan bir sürümdür. Windows 10 Home sürümündeki tüm özelliklere ek olarak çeşitli iş ve kurumsal özellikleri de bünyesinde barındırır.

Windows 10 Enterprise

Yine iş dünyasını hedef alan bir sürümdür. Windows 10 Pro özelliklerinin tamamına sahiptir. Ayrıca geniş BT yapılarına destek olacak bazı avantajlar sağlar.

Windows 10 Education

Okullar, kolejler ve üniversiteleri hedef alan bir sürümdür. Windows 10 Enterprise’ın tüm özelliklerine sahiptir. Farklı olarak sadece Akademik Lisanslama kapsamında temin edilebilir.

Windows 10 Sürümlerinin Özellikleri ve Karşılaştırma Tablosu

Aşağıda Windows 10 masaüstü sürümleri ve sahip oldukları ana özellikler hakkında bir tablo görebilirsiniz.

Özellikler Windows 10 Home Windows 10 Pro Windows 10 Enterprise Windows 10 Education
Mimari 32 Bit ve 64 Bit
Satın Alma ve Lisanslama Modeli OEM 1 ve Retail OEM, Retail 2 ve Volume Volume Licensing 3
N Edition? Evet
Maksimum RAM Desteği 4 GB (32 Bit)
128 GB (64 Bit)
4 GB (32 Bit)
512 GB (64 Bit)
Süreklilik (Continuum) Evet Evet Evet Evet
Cortana Evet Evet Evet Evet
Donanım Aygıt Şifreleme Evet Evet Evet Evet
Microsoft Edge Evet Evet LTSB Hariç Evet
Microsoft Account Evet Evet Evet Evet
Mobil Aygıt Yönetimi Evet Evet Evet Evet
Sanal Masaüstü Evet Evet Evet Evet
Windows Hello Evet Evet Evet Evet
Assigned Access 8.1 Hayır Evet Evet Evet
Bitlocker ve EFS Hayır Evet Evet Evet
İş Mağazası Hayır Evet Evet Evet
Current Branch for Business (CBB) Hayır Evet Evet Evet
Etki Alanı Üyeliği ve Group Policy Yönetimi Hayır Evet Evet Evet
Enterprise Data Protection Hayır Evet Evet Evet
Enterprise Mode Internet Explorer (EMIE) Hayır Evet Evet Evet
Hyper-V Hayır Sadece 64 Bit Sadece 64 Bit Sadece 64 Bit
Azure AD Üyeliği Hayır Evet Evet Evet
Private Catalog Hayır Evet Evet Evet
Uzak Masaüstü Bağlantısı Sadece Client 4 Client ve Host 5 Client ve Host 5 Client ve Host 5
Windows Update for Business Hayır Evet Evet Evet
AppLocker Hayır Evet Evet Evet
BranchCache Hayır Hayır Evet Evet
Credential Guard Hayır Hayır Evet Evet
Device Guard Hayır Hayır Evet Evet
DirectAccess Hayır Hayır Evet Evet
Start Screen Control (GPO ile) Hayır Hayır Evet Evet
User Experiance Control Hayır Hayır Evet Evet
Windows To Go Hayır Hayır Evet Evet
Long Term Servicing Branch (LTSB) Hayır Hayır Evet Hayır
In-Place Upgrade from Pro to Enterprise Hayır Evet Evet Hayır
In-Place Upgrade from Home or Pro to Education Evet Evet Hayır Evet
Özellikler Windows 10 Home Windows 10 Pro Windows 10 Enterprise Windows 10 Education

Diğer Windows 10 Sürümleri

Windows 10 Pro for Workstations

Windows 10 Pro for Workstations nedir?

Microsoft'un tanımıyla bu "en güçlü Windows" sürümü, Intel Xeon, AMD Opteron ve AMD Epyc gibi işlemcilerle çok yoğun işlemlerin altından kalkabiliyor. 6TB RAM'i destekleyen işletim sistemi, dosya bozulmasına karşı ReFS dosya sistemini kullanıyor. Bu işletim sistemi daha az işlemci kullandığından, perfomans kaybı yaşamadan çok sayıda işlemi aynı anda çalıştırabiliyorsunuz.

Windows 10 in S mode

Windows 10 in S mode nedir?

Eski adı Windows 10 S olan Windows 10 in S mode, uygun fiyatlı cihazlara yönelik bir sürüm ve sadece Microsoft Store üzerinden uygulama yüklemenize izin veriyor. İşletim sistemini tam Windows 10'a yükseltebiliyorsunuz ancak bu durumda S moduna geri dönemiyorsunuz. Windows 10 in S mod, basitliği ve kapalı yapısıyla Chrome OS'a benzetilebilir.

Windows 10 IoT

Raspberry Pi 3 Single Board Windows 10 IoT Bilgisayar nedir?
Raspberry Pi 3 Single Board Windows 10 IoT

Windows 10 IoT, nesnelerin interneti olarak bilinen IoT alt yapısı Raspberry Pi 2 ve Intel Galileo gibi mini bilgisayarlarda ücretsiz olarak çalıştırılabiliyor. Windows 10'un para çekme makineleri, satış makineleri gibi sistemlerde çalışan sürümleri de bulunuyor.

Windows 10 Team

Windows 10 Team nedir?

Surface Hub için geliştirilen bu özel işletim sistemi, 55 veya 84 inçlik bir dokunmatik tahta olan cihazla standart olarak geliyor. İşletim sistemi, üç boyutlu nesneleri dokunarak kolayca döndürmenize, Skype for Business video konferansları düzenlemenize ve Microsoft Office uygulamalarını kullanmanıza izin veriyor.

Windows 10X

Microsoft Windows 10X nedir?

2019'un son çeyreğinde tanıtılan Windows 10'un bu yeni versiyonu olan işletim sistemi 2020 yılında yaygınlaşan çift ekranlı ve katlanabilir bilgisayarlar için üretildi. Elimizdeki bilgilere göre "Windows 10'un ikiye bölünmüş hâli" olarak tanımlayabileceğimiz Windows 10X, tanıtım görsellerine göre Başlat menüsü yerine Başlat ekranıyla gelecek. İki ekranda aynı anda farklı uygulamalar ile iki farklı işi aynı anda yapabileceğiz ve çift masaüstü üzerinde çalışabileceğiz. Bazı modellerde klavye tak-çıkar mekanizması ile geliyor, bazı modellerde ise ekran üzerinde dokunmatik olarak karşımıza çıkıyor.

Windows 10 Mobile

Windows 10 Mobile ve Mobile Enterprise nedir?

Yaklaşık 2 yıl bende severek Microsoft Lumia üzerinde Windows 10 Mobile kullandım. Mobile sürümler olan Windows 10 Mobile ve Windows 10 Mobile Enterprise doğrudan mobil cihazları hedef almaktadır. Pazarda gereken ilgiyi göremeyince Microsoft tarafından geliştirilmesi durdurulan Windows 10 işletim sisteminin bir sürümüdür.

Microsoft Windows Lisans Türleri

1,2 ve 3 maddelerinin açıklamalarını içerir.

OEM Lisans Nedir?

OEM Lisans en basit haliyle kurulan bilgisayar dışında farklı bir bilgisayara taşınamayan lisans türüdür. Yani normal durumlarda, OEM Lisans sadece satın almış olduğunuz bilgisayar ile kullanılır. OEM (Original Equipment Manufacturer) Orijinal Ekipman Üreticisi anlamına gelir. Anakarta gömülü gelen lisanstır.

Retail Lisans Nedir?

Kutulu bir lisansa sahip üründür. Yazılım ve lisans kutu içerisinde satılır. Destek yelpazesi daha geniştir. Ürünün lisansı ömür boyu desteklidir. Sınırlı sayıda bilgisayarda kullanma hakkınız vardır, sınırı yazılımın sahibi olan firma belirler.

Volume Lisans Nedir?

İşyerleri , Hükümet daireleri veya Üniversite ve Kütüphaneler gibi eğitim öğretim ile ilgili yerlerde kullanılan ve aynı anahtarın birden fazla bilgisayarı aktive etmek için kullanılabildiği ürün anahtarlarıdır. Microsoft'un fiyatlandırması organizasyonuna göre değişiklik gösterir, ilaveten bir anahtarla kaç Bilgisayarın aktive edileceği de yine Microsoft'un lisans satışına bağlı olabilir. Lisans süresi 2-3 sene civarı olan bu lisanslama anahtarları genellikle yasal olmayan aktivasyonlarda da kullanılabiliyor.

Uzak Masaüstü Bağlantısı Türleri

4 ve 5 maddelerinin açıklamalarını içerir.

Client Bağlantısı Nedir?

Windows 10 Home işletim sisteminde yönetilen sistem, farklı bir sisteme uzak masaüstü bağlantısı gerçekleştirebilir. Bu (yönetilen) sistemlere uzak masaüstü bağlantısı gerçekleştirilemez. (Sadece Client)

Host Bağlantısı Nedir?

Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise ve Windows 10 Education işletim sistemlerinde uzak masaüstü bağlantısı hem farklı bir sisteme yapılabilir hem de bu sistemlere farklı bir sistem tarafından, uzak masaüstü bağlantısı gerçekleştirilebilir. (Host ve Client)

Windows 10 Sistem Gereksinimleri

Donanım Minimum Önerilen
İşlemci (CPU) 1 GHz saat hızı PAE, NX ve SSE2 destekli IA-32 veya x86-64 mimarisi.
x86-64 CPU'ları CMPXCHG16B, PrefetchW ve LAHF / SAHF talimatlarını da desteklemelidir.
Bellek IA-32 (32 bit): 1 GB
x86-64 (64 bit): 2 GB
4 GB
Ekran Kartı DirectX 9 veya sonrasını destekleyen ve WDDM 1.0 sürücülerine sahip olan tüm ekran kartları WDDM 1.3 ya da daha üstü
Ekran 800×600 piksel YOK
Cihaz Girişi Klavye ve Fare Multi-touch (Çoklu Dokunma) Destekleyen Ekran
Sabit Disk (HDD veya SSD) Alanı 32 GB YOK
Sürücü Kurulum için DVD-R/W Sürücü ya da 4 GB veya daha büyük USB flash bellek

İsteğe Bağlı İşlevsellik İçin Ek Gereksinimler

Özellik Gereksinim
Cortana Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, İtalya, Almanya, Brezilya, Meksika, Japonya, Kanada, İspanya, Avustralya ve Hindistan'da kullanılabilir.
Türkiye'de henüz kullanıma sunulmadı.
BitLocker Güvenilir Platform Modülü (TPM) 1.2 veya üzeri ve Trusted Computing Group (TCG) uyumlu BIOS veya UEFI gerekiyor. BitLocker, TPM bulunmayan cihazlarda kullanılabilir ancak başlangıç anahtarını USB flash sürücü gibi çıkarılabilir bir cihaza kaydetmek gerekmekte. Bir cihaz ile Azure Active Directory'ye (AAD) katılırken yerel sürücüyü otomatik olarak şifrelemek isteniyor ise, TPM 2.0 ve InstantGo desteği gerekiyor.
Wi-Fi Direct Yazdırma Wi-Fi Direct'i destekleyen bir Wi-Fi adaptörü ve Wi-Fi Direct Yazdırma'yı destekleyen bir cihaz gerekmekte.
Hyper-V Second Level Address Translation (SLAT) özelliklerine ve minimum gereksinime ek 2 GB RAM'e sahip 64 bit bir sistem gerekir.
Miracast Wi-Fi Direct'i destekleyen bir Wi-Fi adaptörü gerekir, NDIS 6.30, WDDM 1.3 (Ivy Bridge)
Secure Boot UEFI v2.3.1 Errata B'yi destekleyen ve UEFI imza veritabanında Microsoft Windows Sertifika Yetkilisi'ne sahip üretici yazılımı gerekir.
Konuşma Tanıma Daha iyi bir konuşma deneyimi için yüksek duyarlıklı mikrofon dizisi ve mikrofon dizisinin geometrisinden yararlanan donanım sürücüsü önerilir
Windows Hello Yakın kızılötesi (IR) görüntüleme için yapılandırılmış bir kamera veya biyometrik kimlik doğrulaması için parmak izi okuyucusu gerekmekte. Biyometrik algılayıcısı olmayan cihazlar için PIN veya taşınabilir bir Microsoft uyumlu güvenlik anahtarı ile Windows Hello kullanılabilir.

Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Yazar Bilgisi: Harun İstenci Hakkında
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi Hakkında Daha Fazla >

Microsoft tarafından geliştirilmiş Windows 10 hakkında tüm bilgiler, özellikleri, şimdiye kadar çıkmış tüm Windows 10 sürümleri, Windows 10 Home ile Pro arasındaki farklarda dahil olmak üzere tüm Windows 10 sürümlerinin karşılaştırması ve daha fazlası...

Yorum Gönder

  1. vista ile başlamış yazarımız. win 3.1 win95 win98 winNT win2000 winMilenium winXP winVista win7 win8 win10 ben bunları gördüm ... Aynı zamanda etkin şekilde kullandım. Çok mu yaşlandım ne?

    YanıtlaSil
  2. Bu sayfada zamanla diğer tüm Microsoft ürünlerine ve Windows sürümlerine yer vereceğiz;
    https://www.istenci.com/p/microsoft-windows.html

    YanıtlaSil

Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.

[disqus][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.