Harun İstenci
Harun İSTENCİ
Kurucu ve Yönetici
 1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...

Kişisel Web Sitesi: harunistenci.com

Öne Çıkan Şehirler

İstanbul
Sivas
Safranbolu
Kastamonu
Eskişehir
Edirne
Denizli
A320 Ailesi Aero Spacelines Afyonkarahisar Airbus Akıllı TV'ler Aliya İzzetbegoviç Almanya Amasya Android Android TV Ankara Antik Kent Antivirüs Antonov Araç Arkadaşlar Arkeoloji Avrupa AWACS Aydın Aydın Çufaoğlu Ayvalık Azdavay Baden-Württemberg BAE Systems Balıkesir Basın Açıklaması Bedesten Bergama Beşiktaş Beyoğlu Bilecik BioShock Blog Blogger Boeing Bolu Bombardier Bosna Hersek Breguet Bursa Cami Cide Concorde CSS Eğitimleri Çamlıca Tepesi Çarşı Çeşme Çevre Defender Denizli Doğa Douglas Aircraft Company EADS Edirne Efes Eğitim Eğlence Elektronik Aletler Eminönü Erasmus Erzincan Eskişehir Fatih Fokker Fransa Galeri Gar Gebze Göl Göynük Grand Theft Auto Guppy Gürün Haber Hamam Han Harun İstenci Havacılık Hayvanlar Heidelberg Heykel Ilgaz Ilyushin İğdir İnsanlar İnternet İsmail Ulukaya İstanbul İstenci Developer İstenci Education İstenci Security İstenci SEO İstenci Studios İşletim Sistemleri İzmir İzmit Jumbo Jet Kadıköy Kale Kanyon Karaağaç Karabük Karşılaştırma Kartepe Kastamonu Kastamonu Türbe Kemaliye Keşfet Kilise Kocaeli Konak Konya Köprü Köyler Kule Külliye Küre Linus Torvalds Linux Lockheed Lockheed Martin Logitech Ludwigshafen Maltepe Mannheim Marmaris McDonnell Douglas Medrese Merak Edilenler Microsoft Moda Motivasyon Muğla Muhammet Ali Sağlar Müze Nedir Ortaköy Osmangazi Oyun Oyunlar Paris PC PHP Saat Kulesi Safranbolu Sakarya Salgın Sapanca SEO Siber Güvenlik Sivas Sivrihisar Siyaset Sorun Çözümü Strasbourg Stratolaunch Suhoy Sukhoi Süpersonik Şelale Şile Tarih Tarihe Yön Verenler Taşköprü Teknoloji Trakya Tupolev Türbe TV TV Kutuları Ubuntu Uçaklar United Aircraft Coorparation Üsküdar Veba Vickers Vickers-Armstrongs Limited Video Web Tasarım Wilfrid Voynich Windows Windows 11 Windows10 Windows7 WooCommerce WordPress Yardım ve Destek Yazılım Yelken Yerler Yollar Yurt dışı

Bir zamanların en iyi işletim sistemi: Windows 7

Son 20 yılın en iyisi olabilirdi belkide ve Microsoft'un şimdiye kadar çıkarmış olduğu en stabil işletim sistemi olabilir. Evet gerçekten çok hoş ve kişiselleştirilebilir arayüze sahip, hatta hemen hemen her sistemde sorunsuz çalışan bir işletim sistemiydi Windows 7, burada sizlere bu muazzam işletim sisteminden bahsetmek istiyorum...

Teknoloji mağazasında satışa sunulan Windows 7 Home Premium yüklü bilgisayarlar...

 Microsoft şirketi ne zaman yeni bir işletim sistemi çıkarsa ilk işim bir teknoloji mağazasına gidip yeni bilgisayarlar üzerinde Microsoft'un yeni çıkarmış olduğu bu işletim sistemini incelemek olmuştu. Yine sene 2010'un kış ayları ve Karabük'te bir teknoloji mağazasında heyecanlı ve hızlı adımlarla Microsoft'un yani işletim sistemi olan Windows 7'yi incelemek için koşuyorum. Heyecanlıyım. Ben o zamanlar koyu bir Windows Vista kullanıcısıydım ve hep kendime derdim şunu, Mikrosoft şirketi bundan daha iyisini yapamaz, harbi Windows 7'yi görünce dilimi ısırdım, adamlar Windows Vista'dan daha iyisini yapmıştı! O Aero ve blur (bulanık) dizayn ve hız (stabil) çalışması beni benden almıştı ve o kusursuz mavinin diyarına götürmüştü. Windows Vista'da sınırlı bir şekilde kişiselleştirme imkanı varken, Windows 7'de tam anlamıyla istediğimiz renge ve bize özgü şekle büründüre bilecek özelliklere sahip bir kişiselleştirme paneli vardı. Resmen o gün orada o işletim sistemine aşık olmuştum.

Windows 7 Sürümleri ve Arasındaki Farklar

Windows 7 sürümleri ve Windows 7 kutuları

 Dört sürümle Türkiye'ye giriş yapmıştı Windows 7, Starter, Home Basic, Home Premium ve Ultimate. Türkiye'de genellikle masaüstü bilgisayarlarda Starter ve Home Basic işletim sistemi kullanılırken, dizüstü bilgisayarlarda ise Home Basic ve Home Premium kullanılırdı. Hayatım boyunca hiç bir bilgisayarda Windows 7 Ultimate'in yüklü geldiğini görmedim ama sonradan birileri, hatta bir çoğu Windows 7 Ultimate'e yükseltmişti.

Windows 7 Starter

En basit ve en az özelliği olan sürümüdür. Windows Aero ve Windows Media Center gibi özellikleri içermez. Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde kullanılmak üzere geliştirildi ve piyasaya sürüldü.

Windows 7 Home Basic

Günlük kullanım için uygun olan sürümdür. Windows Aero özelliği kısmen vardır. Kamu kuruluşları ve standart ev bilgisayarlarında kullanılmak üzere geliştirilmiş basit bir sürümdür.

Windows 7 Home Premium

Bilgisayarlar arası ağ oluşturarak dosyaları erişilebilir hale getirmeyi amaçlar. İşletim sistemi içinde gelen Windows Media Center yazılımı üzerinde TV kartı ile televizyon izlenebilir, yayınlar kayıt edilebilir.

Windows 7 Professional

İşyerinde ve evde ihtiyaç duyulan her şey için kullanılabilir. Birçok Windows XP verimlilik yazılımını Windows XP Modu'nda çalıştırabilir ve otomatik yedeklemelerle verileri ev ve işyeri ağına geri yüklenebilir.

Windows 7 Ultimate

Adından da anlaşılacağı üzere Windows 7 ailesinin en güçlü sürümüdür. Diğer sürümlerde yer alan özelliklerin tamamını içerir. Sadece Ultimate sürümünde bulunan BitLocker yazılımı ile depolama sürücülerini şifreleyerek koruma altına alabilirsiniz.

Windows 7 Enterprise

 Ticari alanda kullanılmak üzere özel olarak üretilmiş bir sürümdür. Windows 7 Ultimate sürümü ile hemen hemen aynı özelliklere sahiptir.

Ticari Sürümler; Windows 7 Professional ve Enterprise

Orijinal Windows 7 Professional DVD kutuları

Bunların yanı sıra Windows 7 Professional ve Windows 7 Enterprise sürümleri de ticari amaçlarla kullanılmak üzere PC dünyasına girmişti.  Ticari alanlarda daha geniş destekler sunan Microsoft, bu Windows 7 sürümleri ile ticari kullanımları hedeflemişti. Ama Windows 7 Ultimate sürümü tamamen tüm özelliklere sahipti.

Windows Embedded nedir?

Windows Embedded nedir?

Bunların dışında birde Windows 7 Embedded sürümü az duyulmuştu ama duyanların dikkatini çekmişti. Microsoft, yayınladığı basın açıklamasında "Windows Embedded 8 ile kurumların akıllı sistemlere Windows 8'i ve çeşitli ek özellikleri getirebileceğini", bu ek özellikler arasında "müşterilere ve çalışanlara aradıkları bilgiye ulaşabilmelerini sağlayan zengin, doğal deneyimler" sunmanın bulunduğunu söylüyordu ve kafaları iyice karıştırıyordu. Müdahale etmek isterim ki: Çeşitli meslek dalları ve üniversite öğrencileri için ücretsiz verilen sürümlerdir bunlar. Ben genelde çevremde sadece marketlerde ve diğer çeşitli endüstriyel alanlarda ama genelde yazar kasalarda bu işletim sistemi sürümünü gördüm ve bende market sahibi olan dostlarımın akıllı yazar kasa sorunlarını çözmek için bu sürümü kullandım.

Uzun lafın kısası hemen hemen her cihazda stabil çalışmayı başarmış olan Windows 7, Microsoft şirketi tarafından 2009 yılında piyasaya sürüldü, ardından 2012 yılında Windows 8 ile Windows 7'deki gibi istediği başarıyı yakalayamayınca da Windows 8.1'i piyasaya sürdü. 2015 yılında Windows 10'un piyasaya sürülmesi Windows 7 kullanıcılarını Windows 10'a çekti. 2019 yılının sonunda ise desteği Microsoft şirketi tarafından resmen kesildi.

Windows 7 Sürümlerinin Özellikleri ve Karşılaştırma Tablosu

Özellikler Windows 7 Starter Windows 7 Home Basic Windows 7 Home Premium Windows 7 Professional Windows 7 Ultimate & Enterprise
Mimari 32 Bit ve 64 Bit
Windows Temel UI (Arayüz) Evet Evet Evet Evet Evet
Windows Standart UI (Arayüz) Hayır Evet Evet Evet Evet
Windows Aero UI (Arayüz) Hayır Hayır Evet Evet Evet
Aero Peek Hayır Hayır Evet Evet Evet
Windows Snaps Evet Evet Evet Evet Evet
Aero Shake Hayır Hayır Evet Evet Evet
Aero Arkaplan Hayır Hayır Evet Evet Evet
Windows Flip Evet Evet Evet Evet Evet
Windows Flip 3D Hayır Hayır Evet Evet Evet
Windows Live Taskbar Önizlme Hayır Evet Evet Evet Evet
Jump Lists Evet Evet Evet Evet Evet
Windows Search Evet Evet Evet Evet Evet
Action Center Evet Evet Evet Evet Evet
Windows Defender Evet Evet Evet Evet Evet
Windows Firewall Evet Evet Evet Evet Evet
Ebeveyn Kontrolleri Evet Evet Evet Evet Evet
Windows ReadyDrive Evet Evet Evet Evet Evet
Windows ReadyBoost Evet Evet Evet Evet Evet
BitLocker Hayır Hayır Hayır Hayır Evet
BitLocker To Go Hayır Hayır Hayır Hayır Evet
App Locker Hayır Hayır Hayır Hayır Evet
Branch Cache Hayır Hayır Hayır Hayır Evet
Direct Access Hayır Hayır Hayır Hayır Evet
Çoklu Dokunuş Desteği Hayır Hayır Evet Evet Evet
XP Modu Hayır Hayır Hayır Evet Evet
Dosya Şifreleme Sistemi Hayır Hayır Hayır Evet Evet
Özellikler Windows 7 Starter Windows 7 Home Basic Windows 7 Home Premium Windows 7 Professional Windows 7 Ultimate & Enterprise

Windows 7 Hakkında En Çok Merak Edilenler

Windows Aero Nedir?

Windows Aero, Windows Vista ile günümüze gelen bir görsel şölen sunan tema arayüzüdür. Windows Vista ve bir sonraki Windows sürümlerinde (Windows 7) bulunan bu arayüz, donanım hızlandırmasından yararlanarak işlemciye daha az yük bindirir. Pencere kenarlıklarını yarı bulanık şeffaf yapan Aero Glass özelliği ve pencereler arası 3D geçiş yapmayı sağlayan Aero Flip 3D özelliği Windows 7'de kullanılmış ana Windows 8 kararlı sürümü ile kaldırılmıştır. Aero arabiriminde yapılan değişiklikler, görünüm, düzen ve uygulamalarda talimatların ve diğer metinlerin deyimini ve tonlamasını yansıtan arayüz yönergelerindeki değişikliklerle birlikte yeni bir görünümün dahil edilmesi de dahil olmak üzere Windows arabiriminin birçok öğesini etkiledi.

Windows 7 Aero UI Arayüzü
Windows 7 Aero UI Arayüzü

Windows Aero 3D Flip (3 Boyutlu Geçiş) Nedir?

Windows Flip 3D (Windows tuşu + Sekme), açık pencerelerin canlı görüntülerini, bunları üç boyutlu bir görünümde görüntülerken aralarında geçiş yapmasına izin verir. Bu özlellik sadece Windows 7 Home Premium, Professional ve Ultimate sürümlerinde kullanılabilir. Temel sürümlerde kullanılamamaktadır.

Windows Aero 3D Flip (3 Boyutlu Geçiş) Nedir?
Windows Aero 3D Flip (3 Boyutlu Geçiş)

Windows XP Modu nedir?

Windows 7 için Windows XP Modu, Windows XP (SP2/SP3) ile uyumlu yazılımların Windows 7 üzerinde Windows XP arayüzüyle rahatlıkla çalıştırılabilmesini sağlayan bir nevi "sanal makine" özelliğidir. Bu özellik, Windows 7'nin içine gömülmüş bir Windows XP SP3 kopyası içermektedir. Örneğin; Internet Explorer 6, Windows Media Player 9 gibi eski sürüm yazılımlar, Windows 7'de kullanılabilmektedir.

Windows 7 için XP Modu nedir?

Bu özellik, Windows 7 Professional, Enterprise ve Ultimate sürümlerinde yer almaktadır.

Windows Media Center

Windows Media Center nedir?

Windows Media Player'dan ayrı olarak fakat daha gelişmiş bir Windows medya oynatma ve TV izleme programıdır. Program sayesinde TV izleme, DVD yürütme daha kolay gerçekleşir ve daha eğlenceli hale gelir. Sadece Windows XP Media Center Edition, Windows Vista, Windows 7 ve Windows 8'de Pro Pack, Media Center Pack ile kullanılabilir.

Windows 7 Sistem Gereksinimleri

Yapı 32-bit - x86 İşlemci 64-bit - x64 İşlemci
İşlemci (CPU) En az 1 GHz Hızında İşlemci 1.60 veya 2.00 GHz önerilir. (Performans için)
Bellek 1 GB RAM - 1-3 GB (Performans ve XP modu için) 2 GB RAM - 4 GB (Performans ve XP modu için)
Ekran Kartı DirectX 9 grafiklerini Destekleyen 128 MB'lık Grafik kartı hafızası (Windows Aero için)
Sabit Disk (HDD veya SSD) Alanı 16* GB boş alan
(*Tüm Windows özellikleri ile.)
20* GB boş alan
(*Tüm Windows özellikleri ile)
Sürücü DVD-R/W Sürücü ya da 4 GB veya daha büyük USB flash bellek

Windows 7 Desteği

Windows 7 desteği 14 Ocak 2020'de sona erdi

Microsoft, 22 Ekim 2009'da yayımlandığında Windows 7 için 10 yıllık ürün desteği sağlama taahhüdünde bulunmuştu. Bu 10 yıllık süre şu anda sona ermiş durumda ve Microsoft, Windows 7 desteğini sonlandırdı, böylece yatırımlarını yeni teknolojiler ve harika yeni deneyimlere odaklamakla meşgul. Windows 7 için destek sonu tarihi tam olarak 14 Ocak 2020'ydi. Bilgisayarınızı korumaya yardımcı olan ve Windows Update'ten alınan teknik yardım ve yazılım güncelleştirmeleri artık ürün için mevcut değildir. Microsoft, hizmete ihtiyacınız olması ve desteğin artık sunulmaması durumunu önlemek için Windows 10'a geçiş yapmanızı kesinlikle önerir.

Windows 7 desteği sona erdiğinde ne olur?

10 yılın ardından, Windows 7 desteği 14 Ocak 2020 tarihinde sona erdi. Destek sona erdikten sonra Windows 7'yi kullanmaya devam ederseniz bilgisayarınız çalışmaya devam eder ancak artık Microsoft'tan, güvenlik güncelleştirmeleri dahil olmak üzere yazılım güncelleştirmeleri almadığınızdan güvenlik riskleri ve virüslere karşı daha savunmasız hale gelir. Microsoft, artık sunulmayan bir hizmete veya desteğe ihtiyacınız olması durumunu önlemek için Windows 10 çalıştıran yeni bir bilgisayara geçmenizi kesinlikle önerir.

Destek sonu ne anlama geliyor?

14 Ocak 2020 tarihinden itibaren, Windows 7 yüklü bilgisayarınız çalışmaya devam edecek ancak Microsoft artık şunları sunmayacaktır:

  • Sorunlarla ilgili teknik destek
  • Yazılım güncelleştirmeleri
  • Güvenlik güncelleştirmeleri veya düzeltmeleri

Windows 7 yüklü bilgisayarınızı sürekli yazılım ve güvenlik güncelleştirmeleri olmadan kullanabileceksiniz; ancak virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı daha büyük bir risk altında olacaksınız. Özetle, güvende olmanızın en iyi yolu Windows 10 kullanmanızdır. Ve en iyi Windows 10 deneyimi, yeni bir bilgisayarda yaşanır. Windows 10'u eski cihazınıza da yükleyebilirsiniz; ancak bunu önermiyoruz.

Windows 7 Disk Görüntülerini (ISO Dosyaları) İndir

Windows 7 Disk Görüntülerini (ISO Dosyaları) İndir

Windows 7'yi yüklemeniz veya yeniden yüklemeniz gerekiyorsa bir USB flash sürücü veya DVD kullanarak kendi yükleme medyanızı oluşturmak amacıyla bir disk görüntüsü (ISO dosyası) indirmek için Microsft'un Windows 7 indirme sayfasını buradan ziyaret edebilirsiniz.


Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Yazar Bilgisi: Harun İstenci Hakkında
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi Hakkında Daha Fazla >

Bir zamanların en çok kullanılan işletim sistemi Windows 7 hakkında merak edilen her şey, Windows 7 sürümlerinin arasındaki farklar ve özellikleri...

Yorum Gönder

Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.

[disqus][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.