Harun İstenci
Harun İSTENCİ
Kurucu ve Yönetici
 1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...

Kişisel Web Sitesi: harunistenci.com

Öne Çıkan Şehirler

İstanbul
Sivas
Safranbolu
Kastamonu
Eskişehir
Edirne
Denizli
A320 Ailesi Aero Spacelines Afyonkarahisar Airbus Akıllı TV'ler Aliya İzzetbegoviç Almanya Amasya Android Android TV Ankara Antik Kent Antivirüs Antonov Araç Arkadaşlar Arkeoloji Avrupa AWACS Aydın Aydın Çufaoğlu Ayvalık Azdavay Baden-Württemberg BAE Systems Balıkesir Basın Açıklaması Bedesten Bergama Beşiktaş Beyoğlu Bilecik BioShock Blog Blogger Boeing Bolu Bombardier Bosna Hersek Breguet Bursa Cami Cide Concorde CSS Eğitimleri Çamlıca Tepesi Çarşı Çeşme Çevre Defender Denizli Doğa Douglas Aircraft Company EADS Edirne Efes Eğitim Eğlence Elektronik Aletler Eminönü Erasmus Erzincan Eskişehir Fatih Fokker Fransa Galeri Gar Gebze Göl Göynük Grand Theft Auto Guppy Gürün Haber Hamam Han Harun İstenci Havacılık Hayvanlar Heidelberg Heykel Ilgaz Ilyushin İğdir İnsanlar İnternet İsmail Ulukaya İstanbul İstenci Developer İstenci Education İstenci Security İstenci SEO İstenci Studios İşletim Sistemleri İzmir İzmit Jumbo Jet Kadıköy Kale Kanyon Karaağaç Karabük Karşılaştırma Kartepe Kastamonu Kastamonu Türbe Kemaliye Keşfet Kilise Kocaeli Konak Konya Köprü Köyler Kule Külliye Küre Linus Torvalds Linux Lockheed Lockheed Martin Logitech Ludwigshafen Maltepe Mannheim Marmaris McDonnell Douglas Medrese Merak Edilenler Microsoft Moda Motivasyon Muğla Muhammet Ali Sağlar Müze Nedir Ortaköy Osmangazi Oyun Oyunlar Paris PC PHP Saat Kulesi Safranbolu Sakarya Salgın Sapanca SEO Siber Güvenlik Sivas Sivrihisar Siyaset Sorun Çözümü Strasbourg Stratolaunch Suhoy Sukhoi Süpersonik Şelale Şile Tarih Tarihe Yön Verenler Taşköprü Teknoloji Trakya Tupolev Türbe TV TV Kutuları Ubuntu Uçaklar United Aircraft Coorparation Üsküdar Veba Vickers Vickers-Armstrongs Limited Video Web Tasarım Wilfrid Voynich Windows Windows 11 Windows10 Windows7 WooCommerce WordPress Yardım ve Destek Yazılım Yelken Yerler Yollar Yurt dışı

Lun sınıfı Ekranoplan - Kaspiysk, Rusya
 Bugün bir kez daha ilginç bir hikayeye tanıklık edeceğiz, soğuk savaş dönemine döneceğiz ve Rusya’ya gideceğiz! Bugün uçan ama pek yükselemeyen garip bir aracın detaylarına ineceğiz, bugün yine terk edilmişliğin derin izlerini, yok olmaya yüz tutanların hazin hikayesini işleyeceğiz, bugün umarım bu yazı başlayacak...
Lun sınıfı Ekranoplan yerden 4 metre yükseklikte saatte 550 kilometre hızla uçuyor...
Lun sınıfı Ekranoplan yerden 4 metre yükseklikte saatte 550 kilometre hızla uçuyor.
 Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk casus uydusu KH-4B Corona Temmuz 1959 ile Mayıs 1972 tarihleri arasında Sovyetler Birliği ve Çin topraklarını görüntülemiş ve Amerika'nın casusluk faaliyetlerine katkıda bulunmuştur. Aynı yıllarda Lockheed U-2 ve SR-71 Blackbird’ler (Kara Kuş) ile ideolojik düşmanlarının toprakları üzerinde cirit atan Amerika, pek çok can alıcı bilgiye ulaşıyor ve stratejiler geliştiriyordu. Casus uydu Corona, 1967 yılında Hazar Denizi'nin Batı kıyısındaki Kaspiysk kentindeki bir donanma üssünde bir şeyin fotoğrafını çekti, bu bir şeydi ama ne olduğunu kimse anlamıştı...
Amerika'nın casus uydusu KH-4B Corona tarafından Sovyet topraklarında çekilmiş KM (Korabl Maket) fotoğrafı...
Amerika'nın casus uydusu KH-4B Corona tarafından Sovyet topraklarında çekilmiş KM (Korabl Maket) fotoğrafı...
 Diğer casus fotoğraflardan farklı olarak bu fotoğrafta çok net görülen bir şey vardı. Çünkü çok büyüktü! Sovyet mühendislerinin bir kez daha elinin ayarı kaçmış ve garip bir araç geliştirmişlerdi! Bu bir uçak gibi gözüküyordu ama o boyutlardaki bir uçak için çok küçük kanatları vardı. Gemi desek, gemide değildi! Bu neydi? Bu bugünkü yazımıza konu olan Lun-sınıfı Ekranoplan değildi, ama onun atası sayılan KM (Korabl Maket) isminde başka bir Ekranoplan’dı. Bu arada Ekranoplan bu aletlerin, yani deniz üzerinde alçak uçuş yapan araçların genel ismi, o küçük detayı da unutmayalım!
KM (Korabl Maket) - Hazar Denizi Canavarı
KM (Korabl Maket) - Hazar Denizi Canavarı
 1966 yılında geliştirilmeye başlanan Korabl Maket, 1980 yılına kadar çeşitli testlerde kullanıldı ve 1980 yılında gerçekleştirilen bir test sırasında kaza geçirerek Hazar Denizi’nin derinliklerine gömüldü.

 1960'lı yıllar Soğuk Savaş'ın en gergin yıllarıydı ve askeri teknoloji geliştirmek söz konusu olduğunda akan sular duruyordu. Tam da o dönemde birisi gelip dönemin Sovyet lideri Nikita Kruşçev’e uçak-gemi karışımı ama ne uçak, ne de gemi olan bir araç geliştirmeyi önerdi. Kruşçev’de derhal öneriyi kabul etti ve bu iş için kaynak ayırdı. Projenin babası aynı zamanda Kruşçev’in yakın bir dostu olan Rostislav Alexeyev’di, kendisi aerodinamik konusunda uzman ve bambaşka bir askeri teknolojiye imza atmak üzereydi.

 Ekranoplan bir gemi kadar büyük, bir uçak kadar hızlı taşıt olacaktı. Taşıtın deniz yüzeyine çok yakın uçuyor olması onu daha verimli kılıyor, bu da Ekranoplan’ı bir uçak kadar çevik ve bir gemi kadar büyük yapabiliyordu. Deniz yüzeyinin sadece 4 metre üzerinde, saatte ortalama 550 kilometre hızla ilerliyordu. Bu yer etkisi efektinin üzerine 8 adet Kuznetsov NK-87 turbofan motorların gücü eklenince ortaya çevik bir yapı çıkıyordu. Kuznetsov NK-87, Lun-sınıfı Ekranoplan’lar için özel geliştirilmiş çok güçlü ve bir o kadarda gürültülü motorlardı.
Lun-sınıfı Ekranoplan ve Kuznetsov-NK-87 motorları. - Kaspiysk, Rusya
Lun-sınıfı Ekranoplan ve Kuznetsov-NK-87 motorları. - Kaspiysk, Rusya
 Ekranoplan gövdesindeki 6 adet füze rampası, burnundaki ve kuyruk kısmındaki silahları ile neredeyse bir savaş gemisi kadar etkindi ama onun asıl amacı aynı anda yüzlerce askeri ya da büyük askeri kargoları çok hızlı bir şekilde taşıyor olmasıydı. Onu diğer tüm askeri araçlardan ayıran nokta ise denizde olmadığı için denizaltıları ve diğer savaş gemileri tarafından, sadece 4 metre havada olduğu için de hava radarları tarafından fark edilemiyor olmasıydı. O ne bir uçaktı, ne de gemiydi, olası bir sıcak savaş durumunda yüzlerce askeri kimseye fark edilmeden A noktasından B noktasına götürebilecek bir savaş makinesiydi.
Lun-sınıfı Ekranoplan füze atışı yapıyor...
Lun-sınıfı Ekranoplan füze atışı yapıyor.
 1975 yılında geliştirilmeye başlanan Lun-sınıfı Ekranoplan, Korabl Maket’in üzerine yapılan geliştirmeler ile ortaya çıkmıştı. Testler sırasında Hazar Denizi’nin serin sularına gömülen ilk Ekranoplan sonrasında Sovyet donanmasının kullanımı için Lun-sınıfı Ekranoplan geliştirildi.
KM (Korabl Maket) - Hazar Denizi Canavarı
KM (Korabl Maket)Hazar Denizi Canavarı
 Dışarıdan bakıldığında testlerde kullanılan araca göre sadece yatay sabitleyicisi değiştirilmişti. Bu araçtan 2 adet yapılması planlanıyordu, ilki 1987 yılında operasyona başladı, ikincisi hiçbir zaman yapılamadı. 1987 yılında operasyona başlayan araç Sovyet donanması tarafından aktif olarak kullanıldı. Tam olarak ne zaman kullanımına son verildiği konusunda net bir bilgi yok, kimine göre 1995 yılında envanterden çıkartıldı, kimine göre de 1999’a kadar onu Hazar Denizinde çeşitli görevlerde görmek mümkündü.

Lun-sınıfı Ekranoplan nerede?

Lun-sınıfı Ekranoplan Kaspiysk, Rusya'da çürüyor...
 Kaspiysk tipik bir modern Rus kenti, ne Sovyet kalabilmiş, ne de Kapitalist olabilmiş. Yaklaşık 100.000 kişi yaşıyor burada. Bir zamanlar Sovyet donanmasının Hazar'daki en önemli merkezlerinden biriymiş.
Sovyet Terkedilmiş Dolum Merkezi | Hazar Denizi - Kaspiysk, Rusya
Sovyet Terkedilmiş Dolum Merkezi | Hazar Denizi - Kaspiysk, Rusya
 Hatta ilginizi çekebilecek şöyle bir şey daha var burada; Burası bir zamanlar donanmaya ait bir dolum merkeziymiş, 1930'larda hizmet vermeye başlamış ve günümüzde kaderine terk edilmiş. Bu dev yapı kıyıdan 2.7 kilometre açıkta ve eğer bu şehre giderseniz mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.
Lun-sınıfı Ekranoplan Kaspiysk, Rusya'da çürüyor...
 Tabi ki bu şehirde olma amacımız işte o; Ekranoplan, günümüzde hala Kaspiysk şehrindeki eski donanma üssünde öylece duruyor. Her nasılsa bazı fotoğrafçılar onu içeriden görüntülemeyi de başarmış.
Mesela burası Lun sınıfı Ekranoplan'ın kuyruğundaki silahın yönetildiği kabin. Denizden sadece 4 metre yükseklikte, saatte 500 kilometre hızla giderken orada olmak nasıl bir duyguydu acaba? İşte birileri bunu yaşamış!
 Mesela burası kuyruktaki silahın yönetildiği kabin. Denizden sadece 4 metre yükseklikte, saatte 500 kilometre hızla giderken orada olmak nasıl bir duyguydu acaba? İşte birileri bunu yaşamış!

Bir başka uçan gemi; Caproni Ca.60

Noviplano "Caproni Ca.60" - HO 3000 - Anno 1920
Noviplano "Caproni Ca.60" - HO 3000 - Anno 1920
 Size göstermek istediğim bir araç daha var; Caproni Ca.60, bir gemi ya da uçaktan daha ziyade bir apartmanı andıran bu şey Ekranoplan gibi denizin biraz üzerinden uçması için tasarlanmış. Sivil amaçlarla ortaya çıkan bu tasarım, transatlantik uçuşlarında kullanılacak ve 100 kişi gibi iddialı bir kapasiteye sahip olacaktı. 100 kişi taşıması sizlere iddialı gelmediyse, bu aracın 1920’lerin teknolojisiyle geliştirildiğini hatırlatmak isterim.
Caproni Ca.60 kazası, sulara gömülmeden hemen öncesi...
Caproni Ca.60 kazası, sulara gömülmeden hemen öncesi...
 Sadece 1 adet protitibi üretilebilen Caproni 60’ın ömrüde pek uzun olmadı. Sadece test amaçlı olarak ve sadece iki defa havalanabilen bu araç, 4 Mart 1921’deki ikinci test uçuşu sırasında kaza yaptı ve İtalya’da bir gölün derinliklerinde yerini aldı, aynı zamanda tarihin tozlu sayfalarında da.

Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Yazar Bilgisi: Harun İstenci Hakkında
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi Hakkında Daha Fazla >

Diğer casus fotoğraflardan farklı olarak bu fotoğrafta çok net görülen bir şey vardı. Çünkü çok büyüktü! Sovyet mühendislerinin bir kez daha elinin ayarı kaçmış ve garip bir araç geliştirmişlerdi. Bu bir uçak gibi gözüküyordu ama o boyutlardaki bir uçak için çok küçük kanatları vardı. Gemi desek, gemide değildi! Bu neydi? Bu bugünkü yazımıza konu olan Lun sınıfı Ekranoplan değildi, ama onun atası sayılan KM (Korabl Maket) isminde başka bir Ekranoplan’dı. Bu arada Ekranoplan bu aletlerin genel ismi, o küçük detayı da verelim...

Etiket:

Yorum Gönder

Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.

[disqus][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.