Harun İstenci
Harun İSTENCİ
Kurucu ve Yönetici
 1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...

Kişisel Web Sitesi: harunistenci.com

Öne Çıkan Şehirler

İstanbul
Sivas
Safranbolu
Kastamonu
Eskişehir
Edirne
Denizli
A320 Ailesi Aero Spacelines Afyonkarahisar Airbus Akıllı TV'ler Aliya İzzetbegoviç Almanya Amasya Android Android TV Ankara Antik Kent Antivirüs Antonov Araç Arkadaşlar Arkeoloji Avrupa AWACS Aydın Aydın Çufaoğlu Ayvalık Azdavay Baden-Württemberg BAE Systems Balıkesir Basın Açıklaması Bedesten Bergama Beşiktaş Beyoğlu Bilecik BioShock Blog Blogger Boeing Bolu Bombardier Bosna Hersek Breguet Bursa Cami Cide Concorde CSS Eğitimleri Çamlıca Tepesi Çarşı Çeşme Çevre Defender Denizli Doğa Douglas Aircraft Company EADS Edirne Efes Eğitim Eğlence Elektronik Aletler Eminönü Erasmus Erzincan Eskişehir Fatih Fokker Fransa Galeri Gar Gebze Göl Göynük Grand Theft Auto Guppy Gürün Haber Hamam Han Harun İstenci Havacılık Hayvanlar Heidelberg Heykel Ilgaz Ilyushin İğdir İnsanlar İnternet İsmail Ulukaya İstanbul İstenci Developer İstenci Education İstenci Security İstenci SEO İstenci Studios İşletim Sistemleri İzmir İzmit Jumbo Jet Kadıköy Kale Kanyon Karaağaç Karabük Karşılaştırma Kartepe Kastamonu Kastamonu Türbe Kemaliye Keşfet Kilise Kocaeli Konak Konya Köprü Köyler Kule Külliye Küre Linus Torvalds Linux Lockheed Lockheed Martin Logitech Ludwigshafen Maltepe Mannheim Marmaris McDonnell Douglas Medrese Merak Edilenler Microsoft Moda Motivasyon Muğla Muhammet Ali Sağlar Müze Nedir Ortaköy Osmangazi Oyun Oyunlar Paris PC PHP Saat Kulesi Safranbolu Sakarya Salgın Sapanca SEO Siber Güvenlik Sivas Sivrihisar Siyaset Sorun Çözümü Strasbourg Stratolaunch Suhoy Sukhoi Süpersonik Şelale Şile Tarih Tarihe Yön Verenler Taşköprü Teknoloji Trakya Tupolev Türbe TV TV Kutuları Ubuntu Uçaklar United Aircraft Coorparation Üsküdar Veba Vickers Vickers-Armstrongs Limited Video Web Tasarım Wilfrid Voynich Windows Windows 11 Windows10 Windows7 WooCommerce WordPress Yardım ve Destek Yazılım Yelken Yerler Yollar Yurt dışı

Airbus Beluga - Airbus A300-600
Airbus Beluga - Airbus A300-600
 Havayolu sektöründe kısaca Beluga (Beyaz Balina) olarak tanınmasına karşın tam adı Airbus A300-600ST (Super Transporter) Beluga olan bu uçak, kolayca tahmin edileceği üzere, Airbus’ın ilk ürettiği model olan Airbus A300’den türetilmiştir. Uzunluğu 56 metre, kanat açıklığı 45 metre, yüksekliği 17 metre ve boş ağırlığı 86 ton olan Beluga’nın maksimum kalkış ağırlığı ise 155 ton...
Airbus Beluga F-GSTA Airbus A300B4-608ST
Airbus Beluga F-GSTA Airbus A300B4-608ST
 İlk uçuşunu 13 Eylül 1994’te yapan Beluga’nın bundan yaklaşık bir yıl sonra resmen hizmete. Airbus’ın uluslararası taşımaların kullanılan uçaktan şimdiye kadar sadece beş adet üretildi.

 Böyle sıra dışı bir görünüme ve tasarıma sahip bir kargo uçağına ihtiyaç duyulmasının altındaki temel neden, Airbus’ın ortaklık yapısı ve üretim merkezleri. Almanya ve Fransa’nın başı çektiği şirkette, İngiltere ve İspanya’nın da katkısı bulunuyor. İstisnai haller olmakla birlikte, uçakların kanat ve iniş takımları İngiltere’de, kuyruk ve kapılar İspanya’da, gövde Almanya’da ve burun ve gövdenin orta kısmı Fransa’da üretiliyor. Uçakların nihai montaj noktaları Fransa’da Toulouse, Almanya’da Hamburg, İspanya’da Sevilla ve Çin’de Tianjin. Üretim ve montaj noktalarının bu denli çeşitlenmiş oluşu, Airbus ailesindeki uçakların parçalarının nakliyesini çok önemli hale getiriyor.
Airbus Beluga'lar © Airbus S.A.S 2014 - photo by master films P. PIGEYRE
Airbus Beluga'lar © Airbus S.A.S 2014 - photo by master films P. PIGEYRE
 Şirketin ilk kurulduğu yıllarda ihtiyaç duyulan parçalar, Boeing Stratocruiser’dan türetilen kargo uçaklarıyla taşınıyor ve bu durum “Her Airbus, bir Boeing’in kanatları sayesinde teslim edilir” (every Airbus is delivered on the wings of a Boeing) şeklindeki müstehzi(!) ifadeye yol açıyordu. İşte bu yüzden, kendi parçalarını kendi uçaklarıyla taşımak isteyen Airbus, belki biraz da hızlı bir çözüm olması adına Airbus A300 modelini modifiye ederek, Super Transporter adını verdiği, kamuoyu tarafından ise Beluga şeklinde isimlendirilen bu uçağı üretti.

 Hızlı bir çözüm diyoruz zira 47 tonluk kargo kapasitesiyle Beluga, mevcut rakipleri C-5 Galaxy ve Antonov An-124’ün çok gerisinde kalıyor. Ayrıca şu an için Airbus’ın amiral gemisi konumundaki Airbus A380’in bir çok gövde parçasının Beluga ile taşınamadığını da ekleyelim.
Airbus Beluga'ya gövde yüklemesi yapılıyor.
Airbus Beluga'ya gövde yüklemesi yapılıyor.
 7.3 metre çapa ve  37.7 metre uzunluğa sahip kargo bölümü, sahip olduğu hacmiyle Beluga’nın rakiplerine nispeten avantajlı tarafı. Zira yaklaşık 1.400 m3’lük kargo hacmi Beluga’yı bu açıdan dünya birincisi yapıyor. Airbus Transport International tarafından halen kullanılmaya devam eden beş adet Beluga, talep olması durumunda charter seferleri için kiraya da verilebiliyor.

Airbus Beluga verileri;

Genel Özellikler A300-600ST
Kokpit Personeli 2 kişi
Uzunluk 56.15 metre
Kanat Açıklığı 44.84 metre
Yükseklik 17.24 metre
Kanat alanı 258.80 m² (2,785.7 sq ft)
Gövde çapı 395 m (1.300 ft)
71 m (230 ft) kargo bölümünde
Boş ağırlığı 86 ton
Maksimum Yük Kapasitesi 155 ton
Menzili (40 ton yüklü) 2.779 km
Menzili (26 ton yüklü) 4.632 km
Motorlar GE CF6-80C2A8
Kargo kapasitesi 47 ton
Kargo hacmi 1,210 m³

Beluga XL

 Avrupalı uçak imalatçısı Airbus tarafından üretilen en büyük nakliye uçağı Beluga XL, Toulouse Blagnac Havalimanı yakınındaki Lagardère tesislerinde üretildi.
Airbus Beluga XL F-WBXL A330-743L
Airbus Beluga XL F-WBXL A330-743L
 Üretim programı Kasım 2014’te açıklanan ve Airbus A330-200 modelinden geliştirilen Beluga XL’de Airbus A330 uçaklarında bulunan Rolls Royce imalatı Trent 700 motorları kullanılacak.

 Airbus’a göre Beluga XL, mevcut Beluga uçaklarına kıyasla Airbus’a %30 ekstra taşıma kapasitesi sunacak; yani yeni uçak bir Airbus A350 XWB kanat seti taşıyabilecek.
Airbus Beluga XL lansman. © Airbus 2018 - photo by JB. ACCARIEZ
Airbus Beluga XL lansman. © Airbus 2018 - photo by JB. ACCARIEZ
 İlk uçuşunu 2018 yılında yapan Super Beluga XL, 1996 yılından bu yana hizmet veren Airbus A300-600ST’nin yerini aldı.

Airbus Beluga XL verileri;

Genel Özellikler Airbus Beluga XL
Kanat açıklığı 60,3 metre
Kanat alanı 361.6 m²
Boş ağırlık 127,500 kg
Motorlar (2×) Rolls-Royce Trent 700 turbofan
her biri 316 kN (71.000 lbf)
Seyir hızı 737 km/sa
Menzil 4,260 km
Gövde çapı 8,8 metre
Kargo kapasitesi 53 ton
Uzunluğu 63.1 metre
Kanat genişliği 60.3 metre
Yüksekliği 18.9 metre
Uzunluk 84 metre
Maksimum kalkış ağırlığı 227 ton
Menzili 4,074 km (tam yüklü olarak)

Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Yazar Bilgisi: Harun İstenci Hakkında
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi Hakkında Daha Fazla >

Havayolu sektöründe kısaca Beluga (Beyaz Balina) olarak tanınmasına karşın tam adı Airbus A300-600ST (Super Transporter) Beluga olan bu uçak, kolayca tahmin edileceği üzere, Airbus’ın ilk ürettiği model olan Airbus A300’den türetilmiştir. Uzunluğu 56 metre, kanat açıklığı 45 metre, yüksekliği 17 metre ve boş ağırlığı 86 ton olan Beluga’nın maksimum kalkış ağırlığı ise 155 ton...

Etiket: ,

Yorum Gönder

Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.

[disqus][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.