Harun İstenci
Harun İSTENCİ
Kurucu ve Yönetici
 1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...

Kişisel Web Sitesi: harunistenci.com

Öne Çıkan Şehirler

İstanbul
Sivas
Safranbolu
Kastamonu
Eskişehir
Edirne
Denizli
A320 Ailesi Aero Spacelines Afyonkarahisar Airbus Akıllı TV'ler Aliya İzzetbegoviç Almanya Amasya Android Android TV Ankara Antik Kent Antivirüs Antonov Araç Arkadaşlar Arkeoloji Avrupa AWACS Aydın Aydın Çufaoğlu Ayvalık Azdavay Baden-Württemberg BAE Systems Balıkesir Basın Açıklaması Bedesten Bergama Beşiktaş Beyoğlu Bilecik BioShock Blog Blogger Boeing Bolu Bombardier Bosna Hersek Breguet Bursa Cami Cide Concorde CSS Eğitimleri Çamlıca Tepesi Çarşı Çeşme Çevre Defender Denizli Doğa Douglas Aircraft Company EADS Edirne Efes Eğitim Eğlence Elektronik Aletler Eminönü Erasmus Erzincan Eskişehir Fatih Fokker Fransa Galeri Gar Gebze Göl Göynük Grand Theft Auto Guppy Gürün Haber Hamam Han Harun İstenci Havacılık Hayvanlar Heidelberg Heykel Ilgaz Ilyushin İğdir İnsanlar İnternet İsmail Ulukaya İstanbul İstenci Developer İstenci Education İstenci Security İstenci SEO İstenci Studios İşletim Sistemleri İzmir İzmit Jumbo Jet Kadıköy Kale Kanyon Karaağaç Karabük Karşılaştırma Kartepe Kastamonu Kastamonu Türbe Kemaliye Keşfet Kilise Kocaeli Konak Konya Köprü Köyler Kule Külliye Küre Linus Torvalds Linux Lockheed Lockheed Martin Logitech Ludwigshafen Maltepe Mannheim Marmaris McDonnell Douglas Medrese Merak Edilenler Microsoft Moda Motivasyon Muğla Muhammet Ali Sağlar Müze Nedir Ortaköy Osmangazi Oyun Oyunlar Paris PC PHP Saat Kulesi Safranbolu Sakarya Salgın Sapanca SEO Siber Güvenlik Sivas Sivrihisar Siyaset Sorun Çözümü Strasbourg Stratolaunch Suhoy Sukhoi Süpersonik Şelale Şile Tarih Tarihe Yön Verenler Taşköprü Teknoloji Trakya Tupolev Türbe TV TV Kutuları Ubuntu Uçaklar United Aircraft Coorparation Üsküdar Veba Vickers Vickers-Armstrongs Limited Video Web Tasarım Wilfrid Voynich Windows Windows 11 Windows10 Windows7 WooCommerce WordPress Yardım ve Destek Yazılım Yelken Yerler Yollar Yurt dışı

Bir demir yolu hikayesi; Haydarpaşa Garı
 İstanbul'un Anadolu yakasındaki Kadıköy ilçesinde bulunan ve TCDD'nin ana istasyonu olmasıyla beraber ülkemizin önemli gar binalarından olan Haydarpaşa Garının 1872 yılında inşaatına başlandı ve 1908 yılında hizmete açıldı. İçerisinde bulunduğumuz yıl itibariyle 111 yıllık geçmişi olan Haydarpaşa Garı nice ayrılıkların ve nice kavuşmaların adresi oldu. Tarih sahnesinde Osmanlı'nın yıkılışından Cumhuriyetin kuruluşuna ve nice tarihi olaylara şahitlik etti. Bir çok kez tarih sahnesinde onun da adı geçti. Bir çok kez de alevler içinde kaldı ve her seferinde onarıldı. 2010 yılında geçirdiği son yangından sonra restorasyon sürecine giren tarihi gar binası 2010 yılından bu yana ne hizmet verebiliyor ne de ziyaret edilebiliyor, âdeta uzun bir uykuya yatmış durumda. Aslında bize anlatmak istediği çok şey var, gelin birlikte Haydarpaşa Garının tarihini inceleyelim...

İstanbul'dan Bağdat'a...

1872 - İlk İstasyon...

 İstanbul - İzmit demiryolu hattının açılmasıyla birlikte 11 Mart 1872'de bir tren garı inşaatına başlanır. İki katlı ahşap yapı, aynı yılın Eylül ayında Haydarpaşa - Pendik hattının sefere başlamasıyla hizmete girer. O dönemde güzergah üzerindeki diğer istasyonlar da ahşap ve iki katlıdır. Tren yolunun inşasıyla birlikte bölgenin görünüşü de değişmeye başlar. Mesire alanı ve eğlence yeri olarak anılan Haydarpaşa, İstanbul'un simgesi ve giriş kapısı olacaktır yakında. 

1889 - Alman kralı İstanbul'da...

Bir demir yolu hikayesi; Haydarpaşa Garı: Alman İmparatoru II. Wilhelm’in İstanbul’u ziyareti sırasında Sultan II. Abdülhamid ile birlikte çizilen resmi (L’Illustration, 22 Ekim 1898)
Alman İmparatoru II. Wilhelm’in İstanbul’u ziyareti sırasında Sultan II. Abdülhamid ile birlikte çizilen resmi (L’Illustration, 22 Ekim 1898)
 En başa gidelim, 1889 yılına! 1889 yılına gelindiğinde İstanbul - Bağdat Demiryolunun yapımına karar verilir. Yapım işleri ve Haydarpaşa'da inşaa edilmesine karar verilen Tren Garının yapımı Alman Firmalar tarafından gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda yapılan görüşmelere Almanya Kralı II. Wilhelm'de bizzat katılır ve bu vesileyle oluşan işbirliğini taçlandırmak için Sultan Ahmet Meydanındaki Alman Çeşmesini inşaa ettirir.


1906 - Sağlam bina, sağlam temel...

 Gar binası 21 metre uzunluğundaki 1100 adet (bazı kaynaklara göre 1700 adet) meşe kazık üzerine oturtulmuştur. Bu kazıklar, 20 metre yüksekliğindeki buharlı şahmerdanlarla çakılarak denizle aynı seviyeye getirildikten sonra üzerine beton dökülmüş ve düz bir zemin elde edilmiştir.

Haydarpaşa Anadolu'yla bezeniyor...

Osmanlı'nın ihtişamına yakışmalı...

Bir demir yolu hikayesi; Haydarpaşa Garı: Bekleme Salonu
 Haydarpaşa Tren Garı'nın inşaatına 1906 yılında başlanır. II. Abdülhamit, gösterişli bir bina yapılmasını ister. Hicaz'a kadar ulaşmasını istediği demiryolunun ana istasyonu Osmanlı'nın ihtişamına yakışır olmalıdır. Yapının tasarımını Philipp Hollzmann Şirketinden Helmut Cuno yapar. Yapının inşaatı sırasında Otto Ritter'de çalışmalara katılacak ve Haydarpaşa'nın iki mimarından biri olarak adını tarihe yazdıracaktır. Haydarpaşa mimari açıdan 19. Yüzyılın ihtişamının temsilcisi olmakla beraber, ampir bezemeleriyle Osmanlı İmparatorluğunun simgelerine sahip ve aynı oranda dönemin yeni dostu Alman izlerini barındıran bir yapıdır.
Bir demir yolu hikayesi; Haydarpaşa Garı havadan çekilen fotoğrafı, tarih tahmini 1970'ler...

Hereke'den Lefke'ye, İznik'ten İstanbul'a...

 Denizden kazanılan arazinin genişliği 70 hektar olup, derinliği 8 metredir. Temeli Hereke'den getirilen pembe taşlar üzerine yükselirken, cephesine de Bilecik Osmaneli civarından getirilen açık nefti, işlemesi kolay, hava etkilerine dayanıklı Lefke taşı kullanılmıştır. İznik'ten getirilen çinilerle bezenir bir çok alan.

Tarih sahnesine çıkma zamanı!

1908 - Kentin yeni kapısı...

 Tarih 19 Ağustos 1908'i gösterdiğinde hizmete açılır Haydarpaşa Tren Garı. 1909 yılının hemen başında büyük bir talihsizlik yaşayacak ve çıkan bir yangın sonrasında hasar görecektir.


1909 - Haydarpaşa geç de olsa açılıyor.

 Onarımının tamamlanıp yeniden faaliyete geçtiği tarih 4 Kasım 1909'dur. Üç farklı tonda çinilerle bezeli bekleme salonu bir çok yolculuğa tanıklık etmek için hazırdır. Umutları, sevinçleri ve hüzünleri taşımaya başlar Haydarpaşa.

İlk facia! İlk yara!

1917 - Kaza mı? Sabotaj mı?

Bir demir yolu hikayesi; Haydarpaşa Garı: 1917 yangını kaza mı? Sabotaj mı?
 1917 yılına gelindiğinde büyük bir talihsizlik daha yaşar Haydarpaşa. I. Dünya Savaşının en hararetli döneminde mühimmat ve erzak dolu bir vagonla bir banliyö treninde meydana gelen patlama sonucu yangın çıkar. Sonrasında anlaşılır ki İngiliz bir casusun sabotajı sonucudur, meydana gelen bu elim olayda ciddi hasar alır bina. O günün şartları ve sonrasında gelişen olaylar sebebiyle onarımı yapılamaz.
Bir demir yolu hikayesi; Haydarpaşa Garı: 1917 yangını kaza mı? Sabotaj mı?
 1930 yılında başlatılan çalışmalarla aslına uygun halde onarılmaya çalışılır. Ahşap olan çatı, çelik konstrüksiyon olarak ilk halline yakın bir şekilde yükselir İstanbul semalarında.

1979 - Independanta Faciası

Bir demir yolu hikayesi; Haydarpaşa Garı: Independanta Faciası - 1979
 15 Kasım 1979’da dönemin Sovyet Romanya'sına ait Independenta tanker gemisi ile Yunan Evriali gemisi İstanbul boğazında çarpıştı. Yangın söndürülme aşaması günlerce sürdü ve Independanta gemisi de Haydarpaşa Garının yarım mil açığına sürüklendi. O esnada büyük bir patlama ile Haydarpaşa Garının tüm camları patlama etkisiyle kırılmıştı. Bu olay aslında bir veya bir kaç paragraf ile anlatılacak bir olay değil. Eğer merak edip okumak isterseniz "Independanta Faciası" adlı yayınımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

2010 yılında çıkan yangın ve sonrası...

Bir demir yolu hikayesi; Haydarpaşa Garı: 2010 yılında çıkan yangın ve sonrası...
2010 Yangını
 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul'da Gar binasında yapılan onarım çalışmalarından kaynaklı çıkan bir yangında Haydarpaşa Garının çatısı küle dönmüştü. En son 27 Ekim 2018 tarihinde ise boş vagonların bulunduğu alanda hala bilinmeyen bir nedenle yangın çıkmıştır. Gara sevk edilen çok sayıda itfaiye ekibinin mücadelesiyle yangın kontrol altına alınmıştır.

Son durum...

Bir demir yolu hikayesi; Haydarpaşa Garı: Kadıköy sahilinden restorasyonu devam eden Haydarpaşa Garı | Kadıköy, İstanbul - Ağustos 2019
Kadıköy sahilinden restorasyonu devam eden Haydarpaşa Garı | Kadıköy, İstanbul - Ağustos 2019 
 28 Kasım 2010 tarihinde çıkan yangında çatı tamamen, kuleler de kısmen yanarak zarar görmüştü. Yangın sonrası Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarihi garın orijinal haline sadık kalarak restorasyon süreci başlatmıştı. Kadıköy Belediyesi’nin de onay verdiği süreç sonrası anıtlar kurulu kararıyla tüm binanın restore edilmesine karar verilmişti. Bu amaçla çalışmalar 2016 yılı içinde başlamıştı. Şuan 2019 yılının Ağustos ayındayız ve halen restorasyon devam ediyor. Gardaki güvenlik görevlilerinden edindiğimiz bilgiye göre 2-3 sene daha restorasyonun devam edeceği söyleniyor. İçine giriş yasak, gar girişinde bulunan esnaflar sinek avlıyor.

Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Yazar Bilgisi: Harun İstenci Hakkında
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi Hakkında Daha Fazla >

İstanbul'un Anadolu yakasındaki Kadıköy ilçesinde bulunan ve TCDD'nin ana istasyonu olmasıyla beraber ülkemizin önemli gar binalarından olan Haydarpaşa Garının 1872 yılında inşaatına başlandı ve 1908 yılında hizmete açıldı. İçerisinde bulunduğumuz yıl itibariyle 111 yıllık geçmişi olan Haydarpaşa Garı nice ayrılıkların ve nice kavuşmaların adresi oldu. Tarih sahnesinde Osmanlı'nın yıkılışından Cumhuriyetin kuruluşuna ve nice tarihi olaylara şahitlik etti. Bir çok kez tarih sahnesinde onun da adı geçti. Bir çok kez de alevler içinde kaldı ve her seferinde onarıldı. 2010 yılında geçirdiği son yangından sonra restorasyon sürecine giren tarihi gar binası 2010 yılından bu yana ne hizmet verebiliyor ne de ziyaret edilebiliyor, âdeta uzun bir uykuya yatmış durumda. Aslında bize anlatmak istediği çok şey var, gelin birlikte Haydarpaşa Garının tarihini inceleyelim...

Yorum Gönder

Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.

[disqus][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.