Harun İstenci
Harun İSTENCİ
Kurucu ve Yönetici
 1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...

Kişisel Web Sitesi: harunistenci.com

Öne Çıkan Şehirler

İstanbul
Sivas
Safranbolu
Kastamonu
Eskişehir
Edirne
Denizli
A320 Ailesi Aero Spacelines Afyonkarahisar Airbus Akıllı TV'ler Aliya İzzetbegoviç Almanya Amasya Android Android TV Ankara Antik Kent Antivirüs Antonov Araç Arkadaşlar Arkeoloji Avrupa AWACS Aydın Aydın Çufaoğlu Ayvalık Azdavay Baden-Württemberg BAE Systems Balıkesir Basın Açıklaması Bedesten Bergama Beşiktaş Beyoğlu Bilecik BioShock Blog Blogger Boeing Bolu Bombardier Bosna Hersek Breguet Bursa Cami Cide Concorde CSS Eğitimleri Çamlıca Tepesi Çarşı Çeşme Çevre Defender Denizli Doğa Douglas Aircraft Company EADS Edirne Efes Eğitim Eğlence Elektronik Aletler Eminönü Erasmus Erzincan Eskişehir Fatih Fokker Fransa Galeri Gar Gebze Göl Göynük Grand Theft Auto Guppy Gürün Haber Hamam Han Harun İstenci Havacılık Hayvanlar Heidelberg Heykel Ilgaz Ilyushin İğdir İnsanlar İnternet İsmail Ulukaya İstanbul İstenci Developer İstenci Education İstenci Security İstenci SEO İstenci Studios İşletim Sistemleri İzmir İzmit Jumbo Jet Kadıköy Kale Kanyon Karaağaç Karabük Karşılaştırma Kartepe Kastamonu Kastamonu Türbe Kemaliye Keşfet Kilise Kocaeli Konak Konya Köprü Köyler Kule Külliye Küre Linus Torvalds Linux Lockheed Lockheed Martin Logitech Ludwigshafen Maltepe Mannheim Marmaris McDonnell Douglas Medrese Merak Edilenler Microsoft Moda Motivasyon Muğla Muhammet Ali Sağlar Müze Nedir Ortaköy Osmangazi Oyun Oyunlar Paris PC PHP Saat Kulesi Safranbolu Sakarya Salgın Sapanca SEO Siber Güvenlik Sivas Sivrihisar Siyaset Sorun Çözümü Strasbourg Stratolaunch Suhoy Sukhoi Süpersonik Şelale Şile Tarih Tarihe Yön Verenler Taşköprü Teknoloji Trakya Tupolev Türbe TV TV Kutuları Ubuntu Uçaklar United Aircraft Coorparation Üsküdar Veba Vickers Vickers-Armstrongs Limited Video Web Tasarım Wilfrid Voynich Windows Windows 11 Windows10 Windows7 WooCommerce WordPress Yardım ve Destek Yazılım Yelken Yerler Yollar Yurt dışı

Harun İstenci Vickers Viscount yolcu uçağının üzerinde. Yeşilköy, İstanbul - Ocak 2018
Harun İstenci Vickers Viscount yolcu uçağının üzerinde. İstanbul Havacılık Müzesi. Yeşilköy, İstanbul - Ocak 2018
 Savaşın tüm sıcaklığıyla devam ettiği 1943 yılında İngiltere Başbakanı Winston Churcill ünlü uçak tasarımcısı Lord Brabazon'dan savaş sonunda hizmete girecek yeni yolcu uçakları istedi. Lord Brabazon biri çok uzun menzilli, diğeri de orta sınıfta iki uçak projesi hazırladı. Bunlardan uzun menzilli 'Brabazon 1' 1953'de iptal edilirken diğeri ise havayolu taşımacılığına yeni bir boyut getirecekti. Vickers şirketi projeyle ilgilenerek çalışmalara başladı. O güne kadar tasarlanan yolcu uçaklarından farklı olarak bu yeni projede Rolls Royce tarafından geliştirilen turboprop motorlar kullanılacaktı. 1950'lerin ortalarına kadar tasarlanan yolcu uçakları piston motorlara sahipti. Kısıtlı performans sunan bu tip motorlar aynı zamanda çok yakıt harcıyordu. Yeni ortaya çıkan jet motorları ise henüz yolcu uçakları için ekonomik değildi...

Proje önce 'Viceroy' yani 'genel vali' takma adı verildi. Model 630 olarak adlandırılan 24 yolcu kapasiteli uçağın ilk müşterileri Hindistan ve Pakistan olunca yeni bağımsızlıklarını kazanan bu ülkeleri incitmemek için İngiliz Hükümeti 'Viceroy'u eski İngilizce'de baronun bir üst rütbesi anlamına gelen 'Viscount' olarak değiştirdi.

İlk Turboprop...

 Hükümet ilk iki prototipin üretimi için 1946'da sipariş verdi. 24 koltuklu VC-2 adı verilen Viscount ilk uçuşunu 16 Temmuz 1948'de gerçekleştirdi. Testler sürerken iki numaralı prototip Avrupa turuna çıktı. Viscount'un kapasitesini arttırmak için daha güçlü Dart RDa.3 motorlarına sahip uzun gövdeli VC-700 modeli tasarlandı. VC-700 serisinin ilk müşterisi ise British Europian Havayolları oldu.Viscount kısa zamanda rahatlığıyla yolcular tarafından büyük ilgi gördü. Geniş camlar, aralıklı koltuklar, gürültüsüz uçuşlar seyahati yüksek konforla sunuyordu. İyi performansı ve bu avantajlarıyla uçak Avrupa'nın önde gelen havayollarından BEA, Lutfhansa, Air France, Aerlingus tarafından seçildi. Uçağın Amerika'daki kullanıcıları arasında Capital, Northeasth, Continental, Mid Atlantic gibi şirketler de bulunuyordu. Vickers şirketi Viscount'ların değişik modellerinden 1960'ların sonuna kadar toplam 440 adet üretti. Şu an yaklaşık 40 adedi dünyanın dört bir tarafında hala hizmette.

 1950'lerin ortalarında filosunun geliştirmek isteyen THY, orta ve uzun mesafelere rahatça uçabileceği bir uçak arayışı içindeydi. Yavaş yavaş dışa açılan havayolunun özellikle Avrupa'ya yapacağı seferlerde yolcular rahat uçaklar istiyordu. Bu amaçla THY, Viscount uçaklarının alımına karar verdi. Bu uçaklardan 1957 yılı içinde toplam 5 tane sipariş verildi. Uçak başına 1.1 milyon dolar ödendi.

 İlk uçak olan TC-SEC, 24 Mayıs 1958'de İstanbul'a gelirken kalan uçaklar aynı yılın temmuz ayına kadar teslim edildi. O yıllarda THY filosunda De Havilland Heron, DC-3 gibi uçaklar bulunmaktaydı.Viscount'un gelişiyle THY o yıllara göre uzak sayılabilecek olan Avrupa hatlarını birer birer açmaya başladı. Orta Avrupa'da açılan ilk nokta Brüksel'i Londra izledi. THY yolcuları bu rahat uçağı çok sevdiler.

 Filosunu jet uçaklarla modernize eden THY, 1971'de Viscount'ları emekli ederek Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na verdi. Douglas imalatı C-54'lerin yerini alan Viscount'lar daha çok VIP taşıma amaçlı kullanıldı. İlk uçak 13 Mayıs 1971'de Hava Kuvvetleri'ne teslim edilirken pilot ve teknisyen eğitimleri THY tarafından verildi. Hava Kuvvetleri'nde Viscount'ları yeni kurulan ve Ankara Etimesgut'daki 224'üncü filoda kullandı. Bu özel görevli filo VIP taşınmasıyla sorumluydu.

İki uçak kaldı!

 Viscount'lar Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 1993'e kadar hizmet verdiler. 224'ncü filonun modernizasyon planında bu uçaklar yerini Ankara'da TAI tarafından üretilen Cn235'lere bıraktı. Hizmeti dışı kalan iki Viscount'dan 430 kuyruk numaralı TC-SEL uçarak İstanbul'a getirildi ve Yeşilköy'deki Havacılık Müzesi'nde sergilenmeye başladı. TC-SES, yani 431 kuyruk numaralı uçak ise karayoluyla Eskişehir'e götürüldü. Burada Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu'na verilen uçak, öğrencilerin eğitimlerinde kullanılıyor.
Vickers Viscount Türk Hava Yolları 431 yolcu uçağı.

Adnan Menderes kaza geçirmişti...

 Kötü bir kaza Viscount'ların başarısına gölge düşürdü. 17 Şubat 1959'da dönemin Başbakanı Adnan Menderes'i taşıyan TC-SEV çağrı kodlu Viscount, Londra Gatwick Havalimanı'na son yaklaşma sırasında düştü. Kazada 7'si mürettebat 25 kişi hayatını kaybetti. Başbakan Adnan Menderes'le birlikte bir kaç kişi kurtulabildi.

 Uçak o gün Kıbrıs müzakerelerini yapacak olan Türk heyetini taşıyordu. Heathrow'a inmesi planlanan uçak sis yüzünden yedek meydanı Gatwick Havalimanı'na alçalmaya çalışmıştı. Kaza Türkiye'yi mateme boğdu. Başbakanın kurtulması mucize olarak kabul edildi. Bu kaza tüm dünyada Viscount kullanıcılarını huzursuz etti.
Vickers Viscount taslak.
Vickers Viscount taslak...

Vickers Viscount verileri;

Mürettebat: 3 kişi
Motorlar: 4 x Rolls Royce Dart-3 Mk.510 turboprop 
Güç: 4 x 1768 HP 
Kanat açıklığı: 28.55 metre
Uzunluk: 26.11 metre 
Yükseklik: 8.15 metre 
Boş ağırlık: 18.597 kg 
Azami kalkış ağırlığı: 29.257 kg 
Seyir hızı: 522 km/h 
Tavan: 7620 metre 
Yolcu kapasitesi: 71 kişi

Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Yazar Bilgisi: Harun İstenci Hakkında
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi Hakkında Daha Fazla >

İngiliz Vickers yapımı “Viscount”lar 1958 yılında THY’na katılmıştır. Türkiye’de hizmet gören ilk turboprop motorlu uçaktır. 1971’de emekliye ayrıldıktan sonra 3 adedi VIP uçağı olarak kullanılmak üzere T HvKK tarafından satın alınmıştır. Uçakların tamamı yeni kurulmuş olan ve Etimesgut’ta bulunan 22. Filo’ya verilmiştir. Uçaklardan biri 1981’de emekliye ayrılmıştır. Diğer ikisi ise İngiltere’de yenilendikten sonra 1993’e kadar görevde kalmıştır. 1993’de Citation, Gulfstream ve CN-235’lerin gelişi ile görev dışı bırakılmıştır...

Yorum Gönder

Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.

[disqus][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.