Harun İstenci
Harun İSTENCİ
Kurucu ve Yönetici
 1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...

Kişisel Web Sitesi: harunistenci.com

Öne Çıkan Şehirler

İstanbul
Sivas
Safranbolu
Kastamonu
Eskişehir
Edirne
Denizli
A320 Ailesi Aero Spacelines Afyonkarahisar Airbus Akıllı TV'ler Aliya İzzetbegoviç Almanya Amasya Android Android TV Ankara Antik Kent Antivirüs Antonov Araç Arkadaşlar Arkeoloji Avrupa AWACS Aydın Aydın Çufaoğlu Ayvalık Azdavay Baden-Württemberg BAE Systems Balıkesir Basın Açıklaması Bedesten Bergama Beşiktaş Beyoğlu Bilecik BioShock Blog Blogger Boeing Bolu Bombardier Bosna Hersek Breguet Bursa Cami Cide Concorde CSS Eğitimleri Çamlıca Tepesi Çarşı Çeşme Çevre Defender Denizli Doğa Douglas Aircraft Company EADS Edirne Efes Eğitim Eğlence Elektronik Aletler Eminönü Erasmus Erzincan Eskişehir Fatih Fokker Fransa Galeri Gar Gebze Göl Göynük Grand Theft Auto Guppy Gürün Haber Hamam Han Harun İstenci Havacılık Hayvanlar Heidelberg Heykel Ilgaz Ilyushin İğdir İnsanlar İnternet İsmail Ulukaya İstanbul İstenci Developer İstenci Education İstenci Security İstenci SEO İstenci Studios İşletim Sistemleri İzmir İzmit Jumbo Jet Kadıköy Kale Kanyon Karaağaç Karabük Karşılaştırma Kartepe Kastamonu Kastamonu Türbe Kemaliye Keşfet Kilise Kocaeli Konak Konya Köprü Köyler Kule Külliye Küre Linus Torvalds Linux Lockheed Lockheed Martin Logitech Ludwigshafen Maltepe Mannheim Marmaris McDonnell Douglas Medrese Merak Edilenler Microsoft Moda Motivasyon Muğla Muhammet Ali Sağlar Müze Nedir Ortaköy Osmangazi Oyun Oyunlar Paris PC PHP Saat Kulesi Safranbolu Sakarya Salgın Sapanca SEO Siber Güvenlik Sivas Sivrihisar Siyaset Sorun Çözümü Strasbourg Stratolaunch Suhoy Sukhoi Süpersonik Şelale Şile Tarih Tarihe Yön Verenler Taşköprü Teknoloji Trakya Tupolev Türbe TV TV Kutuları Ubuntu Uçaklar United Aircraft Coorparation Üsküdar Veba Vickers Vickers-Armstrongs Limited Video Web Tasarım Wilfrid Voynich Windows Windows 11 Windows10 Windows7 WooCommerce WordPress Yardım ve Destek Yazılım Yelken Yerler Yollar Yurt dışı

Windows Güvenliği (Windows Defender) Ne Kadar Güvenli?

Windows 10 işletim sisteminiz, en son virüsten koruma özelliğini sağlayan Windows Güvenliği'ni içerir. Windows 10'u başlattığınız andan itibaren cihazınız etkin bir şekilde korunur. Windows Güvenliği kötü amaçlı yazılımları, virüsleri ve güvenlik tehditlerini sürekli olarak tarar. Gerçek zamanlı korumanın yanı sıra sözde cihazınızın güvenli kalmasına ve tehditlerden korunmasına yardımcı olmak için güncelleştirmeler otomatik olarak indirilir. Peki ya özde ne kadar güvenli Microsoft şirketinin kendi işletim sistemi olan Windows 10'un yanında kullanıma sunduğu bu gömülü antivirüs programı. Gelin birlikte bunu bir inceleyelim.

Microsoft Windows Güvenliği (Windows Defender) Ne Kadar Güvenli?
Microsoft Windows Güvenliği Yazılımının Güncel Ekran Görüntüsü - 2021 
[update title="İsim Değişikliği" icon="info-circle"] Microsft şirketi 2020 yılında Windows Defender'in ismini Windows Security (Windows Güvenliği) olarak değiştirmiştir. [/update]

Son zamanlarda Windows Defender oldukça iyi bir ücretsiz antivirüs haline geldi. Örneğin, Microsoft yakın zamanda Defender’a korumalı alan ve bulut tabannderlı kötü amaçlı yazılım algılama özelliği kazandırarak genel korumayı artırdı ve tehditleri algılama kabiliyeti ise daha hızlı hale geldi.

Yine de ziyaretçilerimiz bize şu üç soruyu sormaya devam ediyor:

  • Windows Defender, bilgisayarımı yavaşlatmadan tehditleri kaldırabilecek kadar hızlı mı?
  • Fidye yazılımı ve casus yazılım gibi ciddi kötü amaçlı tehditlere karşı koruma sağlıyor mu?
  • Bağımsız bir virüsten koruma yazılımı olarak kullanacak kadar iyi mi yoksa daha iyi bir yazılım var mı?
  • Kurumsal şirketlerde Windows Defender kullanılır mı?

Windows Defender testler sırasında birçok zararlı yazılımı engellemeyi başaramadı. Ayrıca Microsoft Defender yazılımı için yeterli düzenli güncelleme yayınlamıyor. Bilgisayarınıza virüs bulaştığında da Microsoft size yardımcı olmuyor. Bunun yerine farklı bir antivirüs kullanmanız gerektiğini söylüyorlar. Genel olarak Windows Defender iyi bir temel antivirüs programı. Ancak ben Windows 10 kullanırken bile bilgisayarımı güvende tutması için ona güvenmezdim

Windows Defender Hakkında (eski adıyla Microsoft Security Essentials)

Microsoft Security Essentials, Microsoft tarafından geliştirilen, ve 29 Eylül 2009 tarihinde piyasaya sürülen kötü amaçlı yazılımlardan ve bilgisayar virüslerden koruma amacıyla oluşturulan antivirüs yazılımıdır. Windows XP, Windows 7, Windows Vista ve Windows 8'de çalışmaktadır
Microsoft Security Essentials
Microsoft Security Essentials Yazılımının Ekran Görüntüsü

Bir bakışta güvenlik!

Windows Defender ya da daha önceki adıyla Microsoft AntiSpyware, Microsoft tarafından geliştirilen ve casus yazılımları karantinaya alan bir yazılımdır. Windows Vista, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10'un bir parçasıdır.
Microsoft AntiSpyware Beta 1 Örnek Ekran Görüntüsü
Microsoft AntiSpyware Beta 1 Örnek Ekran Görüntüsü
[info title="Microsoft AntiSpyware Hakkında" icon="info-circle"] İlk sürüm 6 Ocak 2005'te yılında yayınlandı ama gerekli yatırımı Microsoft tarafından alamadı. Bu yüzden bilgisayarlar üzerinde gerekli korumayı sağlayamadı. Sadece yıllar geçtikçe tasarımsal değişime gitti ama güçlü bir koruma kalkanı yoktu. Ta ki 2015 senesinde Windows 10 ile birlikte gömülü ve daha çok ön plana çıkarılmış bir halde yayınlanana kadar. [/info]
Windows Vista sürümü ile yayınlanan Windows Defender sürümü
Windows Vista sürümü ile yayınlanan Windows Defender sürümü
Windows Defender’ı, yeni ismiyle Windows Güvenliği'ni sevmeniz için birçok nedeni bulunuyor, özellikle Microsoft son birkaç yıldır bu yazılımı geliştirmek için gerçekten çok çalıştı. Günümüzde şu hizmetleri sağlıyorlar:
  • Gerçek zamanlı tehdit algılaması.
  • Güvenlik duvarı koruması.
  • Ebeveyn denetimleri.
  • Bulut tabanlı virüsten koruma kütüphanesi (genel performansı hızlandırmak için).
Bu nedenle, yazılımın bu büyük iyileştirmeleri gerçekleştirmesinin ardından başka bir antivirüs kullanmam gerekip gerekmediğini veya bilgisayarımı korumak için yalnızca Windows Defender’a güvenip güvenemeyeceğimi merak ettim.

Windows Defender (Windows Güvenliği) Yeterince İyi mi?

Windows Defender (Windows Güvenliği) Yeterince İyi mi?
Microsoft son yıllarda büyük ilerlemeler kaydetti ve mevcut Windows 10 sürümü makul bir antivirüs yazılımıdır denebilir. Ancak Defender’in hala iyi olmadığı bazı şeyler var:
  • Ebeveyn denetimleri şimdilik yalnızca Microsoft tarayıcılarıyla (Edge) sınırlı.
  • İnternet güvenliği özelliklerinin Microsoft dışındaki tarayıcılara (Chrome ve Firefox gibi) ayrıca yüklenmesi gerekiyor.
  • Testlerim esnasında gerçek zamanlı koruma özelliği, bazı kötü amaçlı dosyaları başarıyla engelleyemedi.
  • İlk kez kullananlar için yazılım içerisinde gezinmesi zor olabiliyor.
  • VPN veya entegre bir şifre yöneticisi sunmuyor.
Microsoft, veritabanlarının güncel kalacağı sıklıkta güncelleştirme yapmıyor. Bu kötü haber, iyi haber ise, Windows Defender’ın başka bir ücretsiz antivirüs ile birlikte kullanılabilmesi ve kötü amaçlı yazılım korumanızı çok daha güvenli hale getirmesidir.

Diğer birçok ücretsiz antivirüs programı Defender’a oranla daha iyi virüs ve zararlı yazılım koruması sunuyor ve çoğu üçüncü taraf internet güvenliği şirketi Defender’ın sunmadığı sanal özel ağ (VPN) gibi ek özellikler sunuyorlar.

Ancak ücretsiz antivirüsler farklı alanlarda sınırlı olabilirler. Belki gerçek zamanlı koruma yoktur, belki de zararlı yazılım tarayıcı iyi çalışmıyordur. Sadece ücretsiz bir antivirüs kullanarak tam koruma almak gerçekten zordur. Bu yüzden ücretsiz üçüncü taraf antivirüsleri Defender ile birlikte kullanmanın bilgisayarlara makul koruma sunacağı söylenebilir.

Bununla birlikte Defender’ı diğer bir ücretsiz antivirüs kullansanız bile, bilgisayarınızın %100 güvenli olacağını söylemek çok zor. Bilgisayarımda şifreler, bankacılık ve kredi kartı bilgileri, fotoğraflar gibi hassas bilgileri sakladığım için Kaspersky gibi son zamanların kaliteli virüs programının düşük maliyetli, her hangi bir premium versiyonuna ayda birkaç dolar vermeyi tercih ederim. Zaten düzenli, hatta anlık olarak Bulut tabanlı çalışan biri olarak, daima internet ortamına dosyalarımın yedeğini alıyorum. Bunun için size Microsoft'un hizmeti olan OneDrive veya Google hizmeti olan Google Drive tavsiye edebilirim. 

Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Yazar Bilgisi: Harun İstenci Hakkında
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi Hakkında Daha Fazla >

Yıllardır Windows işletim sistemi yanında sunulan ve son yıllarda güçlenen Windows Defender, yeni adıyla Windows Güvenliği gerçekten güvenli mi?

Yorum Gönder

Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.

[disqus][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.