Harun İstenci
Harun İSTENCİ
Kurucu ve Yönetici
 1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...

Kişisel Web Sitesi: harunistenci.com

Öne Çıkan Şehirler

İstanbul
Sivas
Safranbolu
Kastamonu
Eskişehir
Edirne
Denizli
A320 Ailesi Aero Spacelines Afyonkarahisar Airbus Akıllı TV'ler Aliya İzzetbegoviç Almanya Amasya Android Android TV Ankara Antik Kent Antivirüs Antonov Araç Arkadaşlar Arkeoloji Avrupa AWACS Aydın Aydın Çufaoğlu Ayvalık Azdavay Baden-Württemberg BAE Systems Balıkesir Basın Açıklaması Bedesten Bergama Beşiktaş Beyoğlu Bilecik BioShock Blog Blogger Boeing Bolu Bombardier Bosna Hersek Breguet Bursa Cami Cide Concorde CSS Eğitimleri Çamlıca Tepesi Çarşı Çeşme Çevre Defender Denizli Doğa Douglas Aircraft Company EADS Edirne Efes Eğitim Eğlence Elektronik Aletler Eminönü Erasmus Erzincan Eskişehir Fatih Fokker Fransa Galeri Gar Gebze Göl Göynük Grand Theft Auto Guppy Gürün Haber Hamam Han Harun İstenci Havacılık Hayvanlar Heidelberg Heykel Ilgaz Ilyushin İğdir İnsanlar İnternet İsmail Ulukaya İstanbul İstenci Developer İstenci Education İstenci Security İstenci SEO İstenci Studios İşletim Sistemleri İzmir İzmit Jumbo Jet Kadıköy Kale Kanyon Karaağaç Karabük Karşılaştırma Kartepe Kastamonu Kastamonu Türbe Kemaliye Keşfet Kilise Kocaeli Konak Konya Köprü Köyler Kule Külliye Küre Linus Torvalds Linux Lockheed Lockheed Martin Logitech Ludwigshafen Maltepe Mannheim Marmaris McDonnell Douglas Medrese Merak Edilenler Microsoft Moda Motivasyon Muğla Muhammet Ali Sağlar Müze Nedir Ortaköy Osmangazi Oyun Oyunlar Paris PC PHP Saat Kulesi Safranbolu Sakarya Salgın Sapanca SEO Siber Güvenlik Sivas Sivrihisar Siyaset Sorun Çözümü Strasbourg Stratolaunch Suhoy Sukhoi Süpersonik Şelale Şile Tarih Tarihe Yön Verenler Taşköprü Teknoloji Trakya Tupolev Türbe TV TV Kutuları Ubuntu Uçaklar United Aircraft Coorparation Üsküdar Veba Vickers Vickers-Armstrongs Limited Video Web Tasarım Wilfrid Voynich Windows Windows 11 Windows10 Windows7 WooCommerce WordPress Yardım ve Destek Yazılım Yelken Yerler Yollar Yurt dışı

Bolu Yıldırım Bayezıd Camii

Yıldırım Bayezıd, Amasya Valiliği yaptığı döneme rastlayan (1389-1402) yıllarında kendi adına Bolu'da bir cami, medrese, çifte hamam ve kütüphaneden oluşan bir külliye yaptırmıştır. Bunlardan medrese ve kütüphane yıkılmış, hamam (Orta hamam) ise bir kaç kez onarım görmüş, şu anda orijinal haliyle kullanılmaktadır. İlk yapılan caminin duvarları kagir, iç direkleri, tavan ve çatısı ahşaptan Ulu Cami tipinde yapılmış. Bu yapı 1803 (Hicri 1218) yılında çıkan yangında tahrip olmuş ve yerine daha büyük ahşap cami yapılmıştır. Bu ahşap yapı 1891 (Hicri 1309) yılında ikinci defa yanmış ve tamamen yıkılarak temelden itibaren Sultan II. Abdülhamit Han tarafından 1901 (Hicri 1317) yılında yeniden yaptırılmıştır. Caminin orijinal kitabesi mevcut değildir. Kağıt üzerine sülüs celisiyle yazılmış Emiri'ye ait manzumede Yıldırım Bayezıd Han'ın bu Ulu Cami'yi yaptırdığı dünya ahvalinin gidişi ile caminin tamamen harap olduğu ve Sultan II. Abdülhamit Han'ın bu mukaddes evin yok olmasına razı olmayıp Zihni Paşa'ya yeniden yaptırdığı yazmaktadır.

Bolu Yıldırım Bayezıd Camii içi

18. yüzyılda Avrupa'da ki sanat akımlarından etkilenen Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan cami 1944 depreminde hasar görmüş, iki minaresi yıkılmış, biri kubbenin üstüne, diğeri çarşıya düşmüştür. Uzun süre hasarlı olarak kalan cami Vakıflar Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Bu onarımda Anadolu'da nadir görülen 18. yüzyıl Osmanlı mimarisi özelliklerini taşıyan ağırlık kuleleri, payandalar, giriş kapısındaki abidevi kemer ve sütunlar kaldırılarak camiye 16. yüzyıl klasik Osmanlı mimarisi görüntüsü verilmiştir.

1957 depreminden sonra ve 1984 yılında onarım gören Yıldırım Bayezıd Camii, 12 Kasım 1999 tarihindeki depremde tekrar hasarlı hale gelmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kontrolünde Yukarı Çarşıyı Koruma Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği tarafından 1901 yılındaki fotoğraflarından yararlanılarak hazırlanan restitüsyon projeleri doğrultusunda cami ilk günkü haline getirilerek 5 Kasım 2002 tarihinde restorasyonu tamamlanarak yeniden ibadete açılmıştır.

Caminin Dönen Denge Sütunları

Bolu’da bulunan tarihi Yıldırım Bayezit Camii’nin en önemli özelliklerinden biri olan ve 630 yıldır dönen denge sütunları görenleri büyülüyor. Caminin dengesi ve temelinde yaşanabilecek kaymalar bu sütunlar sayesinde kontrol ediliyor.
Bolu Yıldırım Bayezıd Camisinin Dönen Denge Sütunları ve Cami Görevlisi Tahsin Metin
Bolu Yıldırım Bayezıd Camisinin Dönen Denge Sütunları
Camiinin en büyük özellikleri ise mihrabın her iki tarafında dönen sütunları. Sütunlar camiinin statik dengesini ve geçirdiği depremlerde herhangi bir hasar alıp almadığını gösteriyor. Eğer sütunlar dönmezse, camiinin temelinde veya dengesinde bir bozukluk olduğu anlaşılıyor.
Bolu Yıldırım Bayezıd Camisinin Dönen Denge Sütunları ve Cami Görevlisi Tahsin Metin
Bolu Yıldırım Bayezıd Camisinin Dönen Denge Sütunları ve Cami Görevlisi Tahsin Metin

Yıldırım Bayezıd Camii Nerede?

Adres: Büyük Camii Mahallesi, 14100 Bolu Merkez/Bolu

Cami Görevlisi Tahsin Metin'e Teşekkürler

Bolu Yıldırım Bayezıd Camii Görevlisi Tahsin Metin
Bolu'nun bu meşhur ve tarihi camisini araştırmak ve yerinde incelemek için camiye adım attığımda beni karşılayan ve cami hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmamı sağlayan, bol bolda hayır duasını aldığım Bolu Yıldırım Bayezıd Camii görevlisi sayın Tahsin Metin'e teşekkür ederim.

Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Yazar Bilgisi: Harun İstenci Hakkında
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi Hakkında Daha Fazla >

Bolu'nun tarihi camilerinden olan Yıldırım Bayezıd Camii hakkında tarihsel ve bilimsel bilgilere İstenci üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etiket: ,

Yorum Gönder

Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.

[disqus][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.