Harun İstenci
Harun İSTENCİ
Kurucu ve Yönetici
 1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...

Kişisel Web Sitesi: harunistenci.com

Öne Çıkan Şehirler

İstanbul
Sivas
Safranbolu
Kastamonu
Eskişehir
Edirne
Denizli
A320 Ailesi Aero Spacelines Afyonkarahisar Airbus Akıllı TV'ler Aliya İzzetbegoviç Almanya Amasya Android Android TV Ankara Antik Kent Antivirüs Antonov Araç Arkadaşlar Arkeoloji Avrupa AWACS Aydın Aydın Çufaoğlu Ayvalık Azdavay Baden-Württemberg BAE Systems Balıkesir Basın Açıklaması Bedesten Bergama Beşiktaş Beyoğlu Bilecik BioShock Blog Blogger Boeing Bolu Bombardier Bosna Hersek Breguet Bursa Cami Cide Concorde CSS Eğitimleri Çamlıca Tepesi Çarşı Çeşme Çevre Defender Denizli Doğa Douglas Aircraft Company EADS Edirne Efes Eğitim Eğlence Elektronik Aletler Eminönü Erasmus Erzincan Eskişehir Fatih Fokker Fransa Galeri Gar Gebze Göl Göynük Grand Theft Auto Guppy Gürün Haber Hamam Han Harun İstenci Havacılık Hayvanlar Heidelberg Heykel Ilgaz Ilyushin İğdir İnsanlar İnternet İsmail Ulukaya İstanbul İstenci Developer İstenci Education İstenci Security İstenci SEO İstenci Studios İşletim Sistemleri İzmir İzmit Jumbo Jet Kadıköy Kale Kanyon Karaağaç Karabük Karşılaştırma Kartepe Kastamonu Kastamonu Türbe Kemaliye Keşfet Kilise Kocaeli Konak Konya Köprü Köyler Kule Külliye Küre Linus Torvalds Linux Lockheed Lockheed Martin Logitech Ludwigshafen Maltepe Mannheim Marmaris McDonnell Douglas Medrese Merak Edilenler Microsoft Moda Motivasyon Muğla Muhammet Ali Sağlar Müze Nedir Ortaköy Osmangazi Oyun Oyunlar Paris PC PHP Saat Kulesi Safranbolu Sakarya Salgın Sapanca SEO Siber Güvenlik Sivas Sivrihisar Siyaset Sorun Çözümü Strasbourg Stratolaunch Suhoy Sukhoi Süpersonik Şelale Şile Tarih Tarihe Yön Verenler Taşköprü Teknoloji Trakya Tupolev Türbe TV TV Kutuları Ubuntu Uçaklar United Aircraft Coorparation Üsküdar Veba Vickers Vickers-Armstrongs Limited Video Web Tasarım Wilfrid Voynich Windows Windows 11 Windows10 Windows7 WooCommerce WordPress Yardım ve Destek Yazılım Yelken Yerler Yollar Yurt dışı

Amasya tarihi Osmanlı evleri ve Kral Kaya Mezarları, Harun İstenci Yeşilırmak Nehri kenarında...
Karadeniz bölgesinde yer alan, insanlarının karakteristik yapıları açısından İç Anadolu'ya gayet yakın, bir küçük şehirdir Amasya. Özellikle Kral Kaya Mezarları, şehrin içinden geçen Yeşilırmak Nehri ve tarihi Osmanlı evleri ile ünlüdür. Etrafı dağlarla kaplıdır, koruma altındadır, sürekli bir rüzgar hâsıldır. Benden çok dikkatimi çeken nadir şehirlerdendir Amasya. Vesselam..
Harun İstenci Amasya Harşena Kalesi'nin zirvesinde...
Harun İstenci Amasya Harşena Kalesi'nin zirvesinde...
 2019'un Ağustos ayında ekibimiz ile birlikte şehre gün ortasında giriş yapmıştık. Yüksek bir tepede muhteşem Amasya Harşena Kalesi dikkatimi çekmişti. İlk orayı ziyaret edip şehri kuş bakışı incelemiştik önce. Ayrıca dikkatimi çeken ayrı bir husus; her Amasya insanı kendini ombudsman yani soruşturmacı sanmaktadır; İnsanların gözleri merakla üzerimdeydi ve yorulduğumda soluklanmak için verdiğim kısa molalarda çevredeki insanların beni bakışlarıyla süzmesi ve hatta daha da ileri gidip, yanıma yaklaşıp ardı arkası kesilmeyen sorular almam! Hal bu ki; soruları benim sormam gerekiyordu! İyi bir şey mi, kötü bir şey mi buna karar veremedim. Garip. Neyse yola devam edelim...
Harun İstenci Amasya'da selfie (özçekim) çeken şehzadeyi inceliyor...
 Çirkin Anadolu kasabalarının arasında bir vaha gibi bir yer! Enteresan havası ve atmosferi var. Belki hatırlayacak olursunuz; bir ara selfie (özçekim) çeken Şehzadeye takmıştı milliyetçi kafalar ve uzun bir müddet gündemde kalmıştı. "Şehzade selfie mi çekermiş!", yahu eleştirmeden duramayacağım! Sen çekmiyor musun günde 5 vakit?! Bariz bir fikir ortaya atılmış ve böyle bir heykel ortaya çıkmış belli ki. Sevmiyor olabilirsin ama saygı duymak zorundasın! Neyse.
Harun İstenci Amasya'da selfie (özçekim) çeken şehzade ile selfie çekiniyor...
 Dini bayramlar ile yaz mevsiminin kesiştiği zaman dilimlerinde şenlik yerine dönen şehirdir Amasya. Yaz mevsimlerinde, akşam sekizden sonra araç trafiğine kapatılan ve yalıboyu olarak bilinen bir kilometrelik yolu, gidiş ve dönüş olarak toplamda kırk dakikada ağır ağır turlarsanız bu şehirde hiçbir insanın mutsuz olmadığını düşünürsünüz, farklı şehirlerden bayram tatili için gelmiş onlarca Amasyalıyı gözlerindeki memleket hasretinden tanır ve sadece yürüyüp dondurma veya mısır yemekten ne denli keyif aldıklarını görürsünüz; Caddenin en güzel dondurmasını yiyebilmek için dondurmacı önünde uzun kuyruklar oluşturan insanların azmine şaşırırsınız. Kaya mezarları, Yeşilırmak Nehri ve Osmanlı tipi eski evler manzarasına nazır fotoğraf çekenlere hak vermekten kendinizi alıkoyamazsınız. Küçük bir Anadolu şehrinin gecenin ilerleyen saatlerine dek güvenli ve hareketli olabilmesine şahit olursunuz ve tüm bu curcunanın ortasında, zaman zaman tüyleri ürperten yaz akşamı esintisinin tadını çıkarırken etrafınızdan yükselen, mehter marşının ve amatör gençlerin gitarlarının sesinin bir arada bulunduğu uğultunun derinine inmeye çalıştığınızda orada herhangi bir can sıkıntısının kendine yer bulamayacağını hissedersiniz.
Harun İstenci Amasya'da Yeşilırmak Nehri üzerinde Yalıboyunda...
Harun İstenci Amasya'da Yeşilırmak Nehri üzerinde Yalıboyunda...
 Elmasıyla ünlü, ancak vişne ve kirazı daha lezzetli. Kuzeyi Karadeniz, güneyi İç Anadolu şehridir. Şehzadeler şehri diye anılır, Osmanlıdan kalma yapılar şehirde göze çarpar. Yeşilırmak nehri kenarındaki yalılar şehre son derece güzel görüntü katar.
Amasya'da Yeşilırmak Nehri boyunca uzanan tarihi Osmanlı evleri ve Harun İstenci
Amasya'da Yeşilırmak Nehri boyunca uzanan tarihi Osmanlı evleri ve tabi ki de yüzümdeki o masum gülüşle ben! 😎
Neyse bu gereksiz egom için özür dilerim. Devam edelim...
 Ferhat su yolu ve Ferhat ile Şirin hikayesiyle de meşhurdur. Hatta yakın tarihte heykelleri bile yapılmıştır. Ancak bir Fars hikayesinden Amasya'ya uyarlandığı söylenmektedir. Uyduruk bir hikaye olduğunu düşündüğüm için şehrin girişinde bulunan Ferhat ile Şirin müzesini ziyaret etme gereği duymadım. Meraklısı ziyaret edebilir. Bir de ne zaman aşkta şansımız yaver gitti ki, hikayeleriyle uğraşalım! Neyse, devam et kaptan! Son derece verimli tarım arazisine sahip olup, Amasya'ya giderseniz meyveye bir de hamur işine doyarsınız. Hamur işi demişken; Amasya'nın yöresel yemeklerini tatmak isterseniz Amaseia Mutfağı'nı tavsiye ederim. Ben akrabalarımı ziyaret ederken arkadaşlarım ve ekibimin yemek için tercih ettiği yerdir. Bana orayı çok övdüler ve onlarla yemek yemeye oraya gitmediğim için de bolca sitem ettiler. Belki size de lazım olur diye Amaseia Mutfağı'nın harita üzerindeki konumunu aşağıya bırakıyorum.
Amaseia Mutfağı'nın İstenci ve Harun İstenci ile kesinlikle reklam anlaşması yoktur.
Amasya'nın tarihi Osmanlı Evleri ve Harun İstenci
Amasya'nın tarihi Osmanlı Evleri
 Doğasına, tarihine ve insanlarına sözüm yok, lakin transit geçtiğim zamanlarda resmen bunaldığım şehir. Yöneticileri tarafından yıllardır bitirilemeyen çevre yolu yüzünden ne kadar kamyon, tır, otobüs varsa daracık şehir caddesinde bazen saatlerce beklemenize neden olur bu şehir. Tam trafikten kurtulduk basıp gidelim derken ona da müsaade etmez; şehir dışı ve çift şerit olmasına rağmen epey bir müddet EDS denen zıkkımı 70 km hızla geçmeyi beklersiniz. Uzun yolculukları seven beni bile çileden çıkarma potansiyeli vardır vesselam. Ama yol üzeri elma satın alırsanız o güzel bak! Arkadaşlarım beni Amasya elması ve incirle susturmuştu...

 Bu arada orada tanıştığım bir vatandaş demişti: Dağlardan dolayı bu şehre güneş doğamıyormuş! Saat 7.30 - 8'de yeni aydınlanıyormuş hava. Şaka değil! Gerçekten güneş görmüyor. Dağların içinde olduğu için olsa gerek. Neyse, orada yaşayanlar düşünsün.
Harun İstenci Amasya'da Yeşilırmak Nehri üzerinde...
Harun İstenci Amasya'da Yeşilırmak Nehri üzerinde...
 Uzun süre yaşadığında sıkıcı olan bir yer. Diğer Anadolu şehirlerine göre küçük ama daha çağdaştır. Bilinenin aksine çomar dolu değil burası, herkes birbirine saygılı. İnsanı rahattır, kimse kimseye karışmaz ve şehirde özellikle yaz aylarında herkes haplanmış gibi mutlu gezer. Belli bir rutinin dışına çıkmayan herkes birbirini tanımasa bile, herkesin birbirine göz aşinalığı olduğu bir şehirdir Amasya. Fazla küçük ama fazla şirin ve en önemlisi fazla temiz bir şehir.

Amasya'nın geçim kaynağı nedir?

 Karadeniz kültürü ile İç Anadolu kültürünün yaşamın her alanında etkisinin görüldüğü Amasya'da başlıca geçim kaynağı tarımdır. Haşhaş ve tütün üretimin yaygın olduğu tarım ürünleridir. Genellikle de yerli turistler tarafından ziyaret edilen Amasya'nın bir diğer geçim kaynağı da turistlerdir. İkinci düzey turistler. 

Bir akşam üstü Amasya'da...

 Sevdim ben burayı, gittiğimde özlerim muhtemelen demiştim harbiden de özledim. 2019 yılında iki sefer ayak bastım bu şehre. İlkinde ekibimle gezmek ve hakkında araştırma yapmak için, ikincisinde ise radikal bir kararla Samsun dönüşü oldu. İlk ziyaretimde akrabalarımın "...geldiğinde neden bizi ziyaret etmedin!" sorusuna bir borç hissetmem, bir de arkadaşlarımın yoğun ısrarı üzerine bir sonbahar akşamı, yaklaşık 20 araçlık konvoyla tekrar şehre giriş yaptık.

Akraba ziyareti diyelim...

 Hayatıma dahil olan, o kısacık molalarda tanıdığım kimseyi unutmadım, unutamadım. Hep bir köşede, bir yerlerde aklımda kaldı. Eninde sonunda tekrar o kısacık molalarda görüşme fırsatı yakaladım. Hayatıma dahil olan herkese sonsuz teşekkürler.
Harun İstenci Amasya'da Abdüssamet Buğuş'u ziyaret etti...
Harun İstenci Amasya'ya ikinci kez ziyaretinde uzun yıllardır görüşmediği Abdüssamet Buğuş ile tekrar bir araya geldi...
22 Eylül 2019
Başka bir bahar tekrar görüşmek dileğiyle...
Esen kalın...

Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Yazar Bilgisi: Harun İstenci Hakkında
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi Hakkında Daha Fazla >

Karadeniz bölgesinde yer alan, insanlarının karakteristik yapıları açısından İç Anadolu'ya gayet yakın, bir küçük şehirdir Amasya. Özellikle Kral Kaya Mezarları, şehrin içinden geçen Yeşilırmak Nehri ve tarihi Osmanlı evleri ile ünlüdür. Etrafı dağlarla kaplıdır, koruma altındadır, sürekli bir rüzgar hâsıldır. Benden çok dikkatimi çeken nadir şehirlerdendir Amasya...

Etiket: ,

Yorum Gönder

Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.

[disqus][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.