Bu CSS eğitim yayınımızda sizlere margin ve padding komutları ne işe yarar ve bu komutlar ile neler yapılabilir, CSS standartlarında bunları anlatmaya çalışacağız...
Görsel 1 |
Kutu modelinde size tanıtacağımız dört özellik var:
- Margin - Kenarlığın çevresinde verilen boşluk.
- Border - Kenarlık
- Padding - Kenarlık ile içerik arasındaki boşluk. Arkaplan rengine boyanır.
- Content (İçerik) - Yani yukarıdaki Görsel 1'de paragraf kısmı içerik oluyor.
Benim sözlüğümde bu komutlar bir nesneye kenarlık tanımlamada etkin rol oynuyor. Örneğin bir resme veya tabloya verilebilecek değerler ile görülebilir veya görülemeyen çerçeveler tanımlayabilirsiniz.
CSS Dıştan Boşluk, margin Kullanımı
Margin dediğimiz komut "dış kenar boşluğudur". Mesela yukarıdaki Görsel 1'de anlatmaya çalıştım, orada margin ve padding komutlarını inceleyebilirsiniz. Aşağıda ise CSS kod örneği verdim. Bu bir resim, fotoğraf, tablo vs’de olabilir. Görsel 1'de örnek paragrafın dış kenar boşluğunu margin iç kenar boşluğunu ise Padding‘i oluşturur.
margin özelliği bir HTML elementinin çevresi ile ona komşu başka bir HTML elementi arasında belirtilen miktarda genişletip boşluk yaratır. Bu boşluk kenarlığın dışında olacağı için dış kenarlık diyoruz.
Dış kenarlığı belirlerken üst, sol, alt ve sağ için ayrı ayrı belirlenebileceği gibi tek bir CSS komuduyla da bunlar hızlıca belirlenebilir.
Tüm margin komutları:
- margin - Hızlı kullanım
- margin-top - Üstten boşluk
- margin-right - Sağdan boşluk
- margin-bottom - Alttan boşluk
- margin-left - Soldan boşluk
- auto - Kenarlıklar tarayıcı tarafından otomatik ayarlanır
- px - piksel olarak boşluk belirtme
- % - İçerik genişliğine göre oranlar
Her biri ayrı şekilde dış boşlukları ayarlamak:
Üst, sağ, alt ve sol boşlukları ayrı ayrı ayarlanabilir. Bunun için margin komutuna araya tire (-) koyarak ilgili yönün İngilizce'sini yazıyoruz.
[code type="CSS"].resim
{
margin-top: 10px;
margin-bottom: 10px;
margin-left: 5px;
margin-right: 5px;
}[/code]
Yukarıdaki örnek kodda .resim sınıfında tanımladığım HTML elementinin üst ve alt boşluklar 10 piksel yüksekliğinde, sağ ve sol boşluklar 5 piksel genişliğinde olacaktır.
Dış boşlukları ayarlamanın başka bir kısa yolu:
Sadece margin kullanarak hepsi için geçerli tek bir tane değer yaza bildiğimiz gibi saat yönünde sırasıyla üst, sağ, alt, sol şeklinde değerler girerek de yukarıdaki dört kodun tamamını tek kodda yazabiliriz:
[code type="CSS"] .resim
{
/* Açıklama: margin: [üst] [sağ] [alt] [sol] */
margin: 10px 5px 10px 5px;
}[/code]Yukarı ve alt değeri ile Sağ ve sol değeri aynı olan ifadelerde şu şekilde de kullanabileceğimizi unutmayalım:
Yazdığımız bu kod, bir önceki yazdığımız kod ile aynı işlevi görecektir.
CSS içten boşluk, padding Kullanımı
Padding ise "iç kenar boşluğu" olarak tanımlanabilir. Mesela yukarıdaki Görsel 1'de anlatmaya çalıştım, orada margin ve padding komutlarını inceleyebilirsiniz. Aşağıda ise CSS kod örneği verdim. Bu bir resim, fotoğraf, tablo vs’de olabilir. Görsel 1'de örnek paragrafın dış kenar boşluğunu margin iç kenar boşluğunu ise padding'i oluşturur.
Tüm padding komutları:
[code type="CSS"].stil2
{
padding-top: 10px;
padding-bottom: 10px;
padding-left: 5px;
padding-right: 5px;
}[/code]
Tüm padding komutları:
- padding - Hızlı kullanım
- padding-top - Üstten boşluk
- padding-right - Sağdan boşluk
- padding-bottom - Alttan boşluk
- padding-left - Soldan boşluk
- genişlik belirtme - px, em, pt gibi ölçülerle genişliği belirtme
- yüzde kullanma (%) - İçerik genişliğine göre oranlar
Her biri ayrı şekilde iç boşlukları ayarlamak
Üst, sağ, alt ve sol boşlukları ayrı ayrı ayarlanabilir. Bunun için padding komutuna araya tire (-) koyarak ilgili yönün İngilizce'sini yazıyoruz.
Yukarıdaki örnekte üst ve alt boşluklar içeriden 10 piksel yüksekliğinde, sağ ve sol boşluklar içeriden 5 piksel genişliğinde olacaktır.
İç boşlukları ayarlamanın başka bir kısa yolu
Sadece padding kullanarak hepsi için geçerli tek bir tane değer yaza bildiğimiz gibi saat yönünde sırasıyla üst, sağ, alt, sol şeklinde değerler girerek de yukarıdaki dört kodun tamamını tek kodda yazabiliriz:
[code type="CSS"].stil2
{
/* Açıklama: padding: [üst] [sağ] [alt] [sol] */
padding: 10px 5px 10px 5px;
}[/code]Yukarı ve alt değeri ile sağ ve sol değeri aynı olan ifadelerde şu şekilde de kullanabileceğimizi unutmayalım:
[code type="CSS"].stil2 { /* Açıklama: padding: [üst|alt] [sağ|sol] */ padding: 10px 5px; }[/code]
Meraklısı için Görsel 1'in CSS ve HTML Kodları:
[code type="CSS"] .kutu1 { width:500px; height: 150px; padding: 30px 30px 30px 30px; background-color:#9DC3E6; } .kutu2 { width:475px; height:125px; border:3px solid #000; padding: 10px 10px 10px 10px; background-color:#A9D18E; text-align: left; } .kutu3 { width:425px; height: 50px; margin: 20px 50px 10px 30px; padding: 20px 1px 10px 10px; background-color:#FCE5D6; font-size: 14px; }[/code] [code type="HTML"] <div class="kutu1"> <div class="kutu2"> <div class="kutu3"> istenci.com üzerinde yayınlanan örnek bir paragrafı okumaktasınız. </div> </div> </div>[/code]Bir sonraki anlatılması gereken makale: Border (Kenarlık) Kullanımı
Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi | Hakkında Daha Fazla > |
Yorum Gönder
Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.