Harun İstenci
Harun İSTENCİ
Kurucu ve Yönetici
 1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...

Kişisel Web Sitesi: harunistenci.com

Öne Çıkan Şehirler

İstanbul
Sivas
Safranbolu
Kastamonu
Eskişehir
Edirne
Denizli
A320 Ailesi Aero Spacelines Afyonkarahisar Airbus Akıllı TV'ler Aliya İzzetbegoviç Almanya Amasya Android Android TV Ankara Antik Kent Antivirüs Antonov Araç Arkadaşlar Arkeoloji Avrupa AWACS Aydın Aydın Çufaoğlu Ayvalık Azdavay Baden-Württemberg BAE Systems Balıkesir Basın Açıklaması Bedesten Bergama Beşiktaş Beyoğlu Bilecik BioShock Blog Blogger Boeing Bolu Bombardier Bosna Hersek Breguet Bursa Cami Cide Concorde CSS Eğitimleri Çamlıca Tepesi Çarşı Çeşme Çevre Defender Denizli Doğa Douglas Aircraft Company EADS Edirne Efes Eğitim Eğlence Elektronik Aletler Eminönü Erasmus Erzincan Eskişehir Fatih Fokker Fransa Galeri Gar Gebze Göl Göynük Grand Theft Auto Guppy Gürün Haber Hamam Han Harun İstenci Havacılık Hayvanlar Heidelberg Heykel Ilgaz Ilyushin İğdir İnsanlar İnternet İsmail Ulukaya İstanbul İstenci Developer İstenci Education İstenci Security İstenci SEO İstenci Studios İşletim Sistemleri İzmir İzmit Jumbo Jet Kadıköy Kale Kanyon Karaağaç Karabük Karşılaştırma Kartepe Kastamonu Kastamonu Türbe Kemaliye Keşfet Kilise Kocaeli Konak Konya Köprü Köyler Kule Külliye Küre Linus Torvalds Linux Lockheed Lockheed Martin Logitech Ludwigshafen Maltepe Mannheim Marmaris McDonnell Douglas Medrese Merak Edilenler Microsoft Moda Motivasyon Muğla Muhammet Ali Sağlar Müze Nedir Ortaköy Osmangazi Oyun Oyunlar Paris PC PHP Saat Kulesi Safranbolu Sakarya Salgın Sapanca SEO Siber Güvenlik Sivas Sivrihisar Siyaset Sorun Çözümü Strasbourg Stratolaunch Suhoy Sukhoi Süpersonik Şelale Şile Tarih Tarihe Yön Verenler Taşköprü Teknoloji Trakya Tupolev Türbe TV TV Kutuları Ubuntu Uçaklar United Aircraft Coorparation Üsküdar Veba Vickers Vickers-Armstrongs Limited Video Web Tasarım Wilfrid Voynich Windows Windows 11 Windows10 Windows7 WooCommerce WordPress Yardım ve Destek Yazılım Yelken Yerler Yollar Yurt dışı

Harun İstenci Lockheed F-104 Starfighter yanında. Yeşilköy, İstanbul - Ocak 2018
Harun İstenci Lockheed F-104 Starfighter yanında. İstanbul Havacılık Müzesi Yeşilköy, İstanbul - Ocak 2018
 1952 yılında Lockheed’in efsanevi tasarımcısı “Kelly” Johnson F-104’ü projelendirdi ve ilk XF-104 ilk uçuşunu 1954’de yaptı. F-104 sesin iki misli hızda uçabilen ilk uçaktı ve birçok hız ve irtifa rekorları kırdı. 18 Mayıs 1958’de bir F-104A 1,404.19 mph ile Dünya hız rekorunu, bir F-104C de 103,395 feet ile Dünya irtifa rekorunu kırdı.”Starfighter” peşpeşe hız, irtifa ve tırmanma süresi rekorlarını kıran ilk uçaktı. İvmelendirilmiş kaldırma tekniği vasıtasıyla F-104’ler 90.000feet’in üzerinde uçmuşlardır...

 Kendinden önceki F-84F “Thunderstreak” ve günümüzün F-16 “Fighting Falcon”u gibi F-104 de NATO ülkeleri tarafından seçilmişti. 1700’den fazla F-104 ABD ve diğer ülkelerde askeri yardım programınca üretilmiş, Kanada, Batı Almanya, İtalya, Norveç, Hollanda, Belçika, Danimarka, Yunanistan, Türkiye, İspanya, Tayvan ve Japonya tarafından kullanılmıştır. Bugün bile birçok F-104 filosu İtalya ve Japonya hava kuvvetlerinde görev yapmaya devam etmektedir. Bazı F-104’ler iki kişilik kokpitli olacak tarzda modifiye edilmiş, silah kullanımı ve geçiş eğitimi için kullanılmıştır. Foto-keşif modeli de mevcut olmakla birlikte USAF’ta hiçbir zaman hizmete girmemiştir.

 USAF, F-104A, F-104C ve F-104F bir ve iki kişilik modellerden yalnız 300 civarında satın almıştır. F-104G “C” modelinin geliştirilmiş bir versiyonudur. USAF “G” modelinden hiç satın almamıştır. “G” versiyonuna ilaveten Japonya’da ve Kanada’da yapılan modelleri de vardır. Bu modeller F-104J ve CF-104 olarak adlandırılmıştır.

 F-104 “Gatling” prensibi ile çalışan, dakikada 6000 mermi ateşleme hızına sahip M61 “Vulcan” topunun kullanan ilk uçaktır ve bu top daha sonraki uçaklarda standart top olmuştur.

 F-104S, yapılmış olan “Starfighter”ların en güçlü olanıdır. F-104G’nin geliştirilmiş ve iyileştirilmiş bir modeli olup Fiat tarafından üretilmiştir. Başlangıçta İtalyan Hava Kuvvetleri “AMI”nin ihtiyacını karşılamak için yapılmışsa da Türkiye’ye de ihraç edilmiştir.

 F-104S 1965 yılında İtalyan Hava Kuvvetleri’nin açtığı AWX (Her türlü hava şartlarında görev yapabilen avcı uçağı) yarışmasını kazanan uçaktır. Lockheed CL-980 projesi (daha sonraları F-104S) uzun araştırmalar sonu Mirage III, McDonnell Douglas F-4 Phantom, Northrop F-5 ve North American F-100  gibi uçaklar arasından seçilmiştir.

 F-104S 52.69 kN kuru, 79.45 kN “afterburner”lı itiş gücüne sahip daha güçlü J79-GE-19 ile donatılmıştır. Bu motor F-104G’den %13 daha fazla güç sağlamaktadır, kalkıştaki ilave hava ihtiyacını karşılamak için hava emiş oluklarının yanlarına ilave kapakçıklar yerleştirilmiştir.

 F-104S F-104G’den radar donanımı ile de ayrılmaktadır. Kullanılan NASARR R-21G/H radarı hareketli hedef indikasyonu ve izleme yeteneği ile orta menzilli radar güdümlü füzelerle uyumludur. Diğer F-104 modelleri ise yalnız infraruj güdümlü havadan havaya füzeler kullanabiliyordu. R21G/H aynı zamanda yer kontur haritası ve arazi takip modları ile uçağa av-bombardıman özellikleri sağlıyordu.

 F-104S’in kanat altı ve gövde ataşmanları diğer modellerden fazladır. Hava alış oluklarının altına iki pilon, kanat altında dört kanat uçlarındaki iki pilon ve gövde altındaki bir pilon ile toplam pilon sayısı dokuza çıkarılmıştır. Kanat altındakiler bomba veya yakıt tankı, kanat uçlarındakiler yakıt tankı veya AA füze, gövde altına ilave edilen iki pilon ise AIM-9 “Sidewinder” için kullanılmaktadır. Ancak daha fazla yakıt ve avionikleri monte edebilmek için M-61A1 topu gövdeden çıkarılmıştır.

 Kuyruktaki ventarl kanatçık daha büyük bir kanatçık ile değiştirilmiş, yanına iki küçük kanatçık ta ilave edilmiştir. Av ve önleme uçağı olarak F-104S gövde altında iki AIM-7 “Sparrow” yarı aktif radar başlıklı AA füze ve iki adet te AIM-9 “Sidewinder” infraruj güdümlü AA füze taşımaktadır. Av-bombardıman görevinde ise 9 pilonda 3400 kg bomba, napalm tankları veya güdümsüz roket podları taşıyabilmektedir.

Kısaca: Lockheed F-104 Starfighter veya Uçan Tabut denir buna! Çünkü çok küçük kanatları olduğu için, motor uçuş anında durduğunda, havada tutunabilme şansı yoktur. Balta sapı gibi düşer! Özellikle Almanlar bu konudan dolayı çok pilot kayıp vermişlerdir!
Lockheed F-104 Starfighter çizim.
Lockheed F-104 Starfighter çizim.


Lockheed F-104 Starfighter verileri;

Mürettebat: 1 kişi
Motor: 1 x General Electric J79-GE-11A 
İtiş gücü: 70.13 kN 
Kanat açıklığı: 6.67 metre (tip tanklar hariç)
Boy: 17.71 metre
Yükseklik: 4.10 metre 
Ağırlığı: 9400 kg (harici yüksüz) 
Azami hızı: 2340 km/h 
Seyir hızı: 950 km/h 
Menzil: 2900 km 
Tavan: 18240 metre 
Silah donanımı: 1 x M61A1 20 mm MG (750 mermi), 2 x AIM-9 “Sidewinder” AA missiles / füze on wingtips / kanat uçlarında, 1 x multi-kT nuclear bomb or 2000lb bombs/gövde altındaki tek pilonda 1 x multi kiloton nükleer bomba veya 2000 lb bomba

Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Yazar Bilgisi: Harun İstenci Hakkında
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi Hakkında Daha Fazla >

1952 yılında Lockheed’in efsanevi tasarımcısı “Kelly” Johnson F-104’ü projelendirdi ve ilk XF-104 ilk uçuşunu 1954’de yaptı. F-104 sesin iki misli hızda uçabilen ilk uçaktı ve birçok hız ve irtifa rekorları kırdı. 18 Mayıs 1958’de bir F-104A 1,404.19 mph ile Dünya hız rekorunu, bir F-104C de 103,395 feet ile Dünya irtifa rekorunu kırdı.”Starfighter” peşpeşe hız, irtifa ve tırmanma süresi rekorlarını kıran ilk uçaktı. İvmelendirilmiş kaldırma tekniği vasıtasıyla F-104’ler 90.000feet’in üzerinde uçmuşlardır...

Yorum Gönder

Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.

[disqus][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.