Harun İstenci
Harun İSTENCİ
Kurucu ve Yönetici
 1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...

Kişisel Web Sitesi: harunistenci.com

Öne Çıkan Şehirler

İstanbul
Sivas
Safranbolu
Kastamonu
Eskişehir
Edirne
Denizli
A320 Ailesi Aero Spacelines Afyonkarahisar Airbus Akıllı TV'ler Aliya İzzetbegoviç Almanya Amasya Android Android TV Ankara Antik Kent Antivirüs Antonov Araç Arkadaşlar Arkeoloji Avrupa AWACS Aydın Aydın Çufaoğlu Ayvalık Azdavay Baden-Württemberg BAE Systems Balıkesir Basın Açıklaması Bedesten Bergama Beşiktaş Beyoğlu Bilecik BioShock Blog Blogger Boeing Bolu Bombardier Bosna Hersek Breguet Bursa Cami Cide Concorde CSS Eğitimleri Çamlıca Tepesi Çarşı Çeşme Çevre Defender Denizli Doğa Douglas Aircraft Company EADS Edirne Efes Eğitim Eğlence Elektronik Aletler Eminönü Erasmus Erzincan Eskişehir Fatih Fokker Fransa Galeri Gar Gebze Göl Göynük Grand Theft Auto Guppy Gürün Haber Hamam Han Harun İstenci Havacılık Hayvanlar Heidelberg Heykel Ilgaz Ilyushin İğdir İnsanlar İnternet İsmail Ulukaya İstanbul İstenci Developer İstenci Education İstenci Security İstenci SEO İstenci Studios İşletim Sistemleri İzmir İzmit Jumbo Jet Kadıköy Kale Kanyon Karaağaç Karabük Karşılaştırma Kartepe Kastamonu Kastamonu Türbe Kemaliye Keşfet Kilise Kocaeli Konak Konya Köprü Köyler Kule Külliye Küre Linus Torvalds Linux Lockheed Lockheed Martin Logitech Ludwigshafen Maltepe Mannheim Marmaris McDonnell Douglas Medrese Merak Edilenler Microsoft Moda Motivasyon Muğla Muhammet Ali Sağlar Müze Nedir Ortaköy Osmangazi Oyun Oyunlar Paris PC PHP Saat Kulesi Safranbolu Sakarya Salgın Sapanca SEO Siber Güvenlik Sivas Sivrihisar Siyaset Sorun Çözümü Strasbourg Stratolaunch Suhoy Sukhoi Süpersonik Şelale Şile Tarih Tarihe Yön Verenler Taşköprü Teknoloji Trakya Tupolev Türbe TV TV Kutuları Ubuntu Uçaklar United Aircraft Coorparation Üsküdar Veba Vickers Vickers-Armstrongs Limited Video Web Tasarım Wilfrid Voynich Windows Windows 11 Windows10 Windows7 WooCommerce WordPress Yardım ve Destek Yazılım Yelken Yerler Yollar Yurt dışı

Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli türbesi.
Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli türbesi. Kastamonu
 Kastamonu'da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında başı çeken ve gelenlerinde mutlaka Asa suyundan içmeden gitmemeleri gereken. Her yıl milyonlarca kişiyi ağırlayan bu mekan Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinin metfun bulunduğu, Müslümanlar için kutsal sayılan mekanlardan bir tanesi...
Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli türbesi. Kastamonu

Şeyh Şaban-ı Veli Hayatı

 Halveti tarikatının Şabaniye kolunun kurucusu Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli 1481 yılında Kastamonu ili, Hanönü ilçesine bağlı Çakırçayı Köyünde dünyaya gelmiştir. (Hanönü'nün ilçe olduğu tarihe kadar kayıtlarda Taşköprü ilçesi adı geçmektedir.)

 Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli dünyaya gelmeden babasını kaybettiği için yetim, üç yaşlarında annesini kaybettiği için öksüz kalır. Daha sonraki hayatı hayırsever bir hanımın yanında geçer. Bu hanım Şaban Efendiyi manevi evlatlığa kabul etmekle birlikte tahsilini yapmasında maddi manevi yardımlarını esirgemez ve tahsilini tamamlaması için İstanbul'a gönderir.

 Hz. Pir ilk tahsilini Taşköprü'de yapar. Akli ve nakli ilimleri özellikle Kuran, hadis, tefsir ilimlerinde bilgilerini derinleştirmek için Kastamonu'ya gelir. Ancak memleketindeki tahsille yetinmeyerek ilim ve fazilet diyarı olan İstanbul'a  gider ve tahsilini İstanbul Fatih Medreselerinde tamamlar. Öğrenim yıllarında güzel ahlakı, ağırbaşlılığı ve çalışkanlığı ile hocalarının teveccühüne mazhar olur.

 Kastamonu'da doğan bu ilim ve irfan insanı, doğu ve batı düşünce dünyasını, fikir dünyasını aydınlatmıştır. Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri irşad usulüne yeni metotlar kazandırarak, Pir makamına ulaşmış ve kırk yılı aşkın bir süre irşad görevini yerine getirdikten sonra 1568 yılında vefat etmiştir.

Menkıbe

 Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli bir gece uyku ile uyanıklık arasında Peygamber Efendimiz'in "Asli vatanınıza dönünüz!" hitabına muhatap olmuştur. Memleketine dönmek için manen işaret alan Şaban Efendi, hocalarıyla helalleşerek birkaç arkadaşıyla birlikte Bolu üzerinden Kastamonu'ya gitmek üzere yola çıkar. (1508) Sılaya giderken yol üzerinde bulunan adını ve methini duyduğu Hayreddin Tokadi Hazretlerini ziyarette bulunur. Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Hayreddin Tokadi Hazretlerine biat eder ve yanında kalarak 12 sene ders alır. Hayreddin Tokadi Hazretleri icazet verip; "Sana hilafet verildi, artık memleketine dön." diyerek, Kastamonu'ya geldiğinde Hisarardı Mahallesinde şu anda günümüze ulaşamayan Seyyid Sünneti Mescidi yakınlarındaki Cemalettin Mescidi avlusuna iner. Bir süre burada münzevi bir hayat geçirir. Onun ilminin farkına varan halk Hz. Pir'in sohbetlerine iştirak eder. Ancak o tarihlerde Mescidin şehrin dışında bulunması nedeniyle Şaban Efendiyi Honsalar Mahallesinde ki Honsalar Camii'ne davet ederler, Şaban Efendi bu camide vaaz, nasihat ve irşat ile meşgul olur. Daha sonra çıkan yangında Honsalar Camii yanar. Yangının ardından Şaban Efendi Seyyid Sünneti mescidine yakın bir eve taşınır ve irşat görevini Seyyid Sünneti Hazretlerinin yaptırdığı dergahta devam ettirir. Pir Şaban-ı Veli Hazretlerinin irşadı o dereceyi bulur ki dar-ı bekaya erinceye kadar üç yüz altmış halife yetiştirir ve kırk yılı aşkın bir süre irşat görevini yerine getirdikten sonra 1568 yıllında Hakka yürür.
Gelişiniz güle güle, Gidişiniz güle güle, Her işiniz güle güle... - Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli

Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi (1580)

 Külliye; cami, türbe, iki dergah evi, şadırvan ve asa suyundan oluşmaktadır. Külliyeye önceki yıllarda çeşitli tamiratlar yapılmıştır. En son 2009 yılında türbe ve çevresi, 2013 yılında da caminin cephe ve dış cephe onarımı Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiştir.
Şeyh Şabanı-ı Veli Vakıf Müzesi

Cami

 Cami ilk olarak Seyyid Ahmet Sünneti Efendi tarafından 1490 yılında önce küçük bir Mescit olarak yaptırılmıştır. 1580 yılında Sultan III. Murad'ın hocası ve mürşidi olan Şücaeddin Efendi tarafından yeniden inşa edilmiştir. Caminin arka bölümünde bulunan Halvet odaları dikkat çekmektedir. Aynı şekilde 1641 yılında Hasan Çelebi tarafından yapılan vaaz kürsüsü ile minberindeki ve giriş kapısındaki ahşap işçiliği de gerek görsel gerekse sanatsal açıdan dikkate değerdir.
Harun İstenci Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli camisinde dua ediyor. Kastamonu - Mayıs 2018
Harun İstenci Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli camisinde dua ediyor. Kastamonu - Mayıs 2018

Türbe

Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli tübesi...
 Kastamonu'nun en çok ziyaret edilen mekanı olan ve içinde Şeyh Şaban-ı Veli ile birlikte 13 postnişini, türbedarı ve peşkirdarının medfun bulunduğu türbe 1611 yılında yapılmıştır. Sultan Ahmet'in Şehzadesi Sultan Osman zamanında Padişahın arzu ve emirleri ile inşa edilmeye başlanan ancak banisi Ömer Kathüda'nın yersiz harcama ve israfa girdiği gerekçesiyle Nasuh Paşa tarafından idam ettirilmesiyle inşası yarım kalan türbe iki yıl sonra eşrafın ve halkın yardımlarıyla tamamlanmıştır.
Harun İstenci Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli türbesinde dua ediyor. Kastamonu - Nisan 2019
Harun İstenci Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli türbesinde dua ediyor. Kastamonu - Nisan 2019

Dergah Evleri 

 Azdavaylı Mahmut Sırrı Paşa tarafından 1900 yılında yaptırılmıştır. Caminin hemen üst tarafında bulunan konak selamlık külliyenin doğusunda bulunan konak da haremlik olarak kullanılmıştır. İki konak arasında taştan bir mutfak inşa edilmiştir. Selamlık Konağı 2007 yılında Vakıf Müzesi'ne dönüştürülmüş olup, Kastamonu'nun en çok ziyaret edilen müzesi konumuna gelmiştir. Müzede; Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli'nin kişisel eşyaları ile Halveti Tarikatı'nın kullanmış olduğu eşyalar, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Kırşehir, Kayseri ve Tokat yöresine ait halı ve kilim örnekleri, el yazması Kur'an-ı Kerimler, yazma eserler, hat levhalar, şamdanlar, kandiller ve sadaka taşları sergilenmektedir. 

Şadırvan

 Dergah Konaklarının önünde yer alan şadırvan Mahmut Sırrı Paşa tarafından eşi Fatma Hanım adına 1900 yılında yaptırılmıştır.

Asa Suyu

Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli
 Şeyh Şaban-ı Veli'nin asasını yere vurmasıyla çıktığına inanıldığı için "Asa Suyu", zemzem ile aynı tat ve kokuya sahip olduğundan "Ebi Zemzem" olarak adlandırılan su, külliye alanının üst tarafında bulunan kayalıktan çıkmaktadır. Bazı hastalıklara şifa olduğuna inanılan suyu, külliyeye ziyarete gelenler de tatmadan gitmemektedir. Hafta sonları Asa Suyu çeşmesi önünde suyu içebilmek için uzun kuyrukların olduğu görülmektedir.
Harun İstenci Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli türbesinde Asa suyu içiyor. Kastamonu - Nisan 2019
Harun İstenci Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli türbesinde Asa suyu içiyor. Kastamonu - Nisan 2019

Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Nerede?


Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Yazar Bilgisi: Harun İstenci Hakkında
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi Hakkında Daha Fazla >

Kastamonu'da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında başı çeken ve gelenlerinde mutlaka Asa suyundan içmeden gitmemeleri gereken. Her yıl milyonlarca kişiyi ağırlayan bu mekan Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinin metfun bulunduğu, Müslümanlar için kutsal sayılan mekanlardan bir tanesi...

Yorum Gönder

Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.

[disqus][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.