Harun İstenci
Harun İSTENCİ
Kurucu ve Yönetici
 1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...

Kişisel Web Sitesi: harunistenci.com

Öne Çıkan Şehirler

İstanbul
Sivas
Safranbolu
Kastamonu
Eskişehir
Edirne
Denizli
A320 Ailesi Aero Spacelines Afyonkarahisar Airbus Akıllı TV'ler Aliya İzzetbegoviç Almanya Amasya Android Android TV Ankara Antik Kent Antivirüs Antonov Araç Arkadaşlar Arkeoloji Avrupa AWACS Aydın Aydın Çufaoğlu Ayvalık Azdavay Baden-Württemberg BAE Systems Balıkesir Basın Açıklaması Bedesten Bergama Beşiktaş Beyoğlu Bilecik BioShock Blog Blogger Boeing Bolu Bombardier Bosna Hersek Breguet Bursa Cami Cide Concorde CSS Eğitimleri Çamlıca Tepesi Çarşı Çeşme Çevre Defender Denizli Doğa Douglas Aircraft Company EADS Edirne Efes Eğitim Eğlence Elektronik Aletler Eminönü Erasmus Erzincan Eskişehir Fatih Fokker Fransa Galeri Gar Gebze Göl Göynük Grand Theft Auto Guppy Gürün Haber Hamam Han Harun İstenci Havacılık Hayvanlar Heidelberg Heykel Ilgaz Ilyushin İğdir İnsanlar İnternet İsmail Ulukaya İstanbul İstenci Developer İstenci Education İstenci Security İstenci SEO İstenci Studios İşletim Sistemleri İzmir İzmit Jumbo Jet Kadıköy Kale Kanyon Karaağaç Karabük Karşılaştırma Kartepe Kastamonu Kastamonu Türbe Kemaliye Keşfet Kilise Kocaeli Konak Konya Köprü Köyler Kule Külliye Küre Linus Torvalds Linux Lockheed Lockheed Martin Logitech Ludwigshafen Maltepe Mannheim Marmaris McDonnell Douglas Medrese Merak Edilenler Microsoft Moda Motivasyon Muğla Muhammet Ali Sağlar Müze Nedir Ortaköy Osmangazi Oyun Oyunlar Paris PC PHP Saat Kulesi Safranbolu Sakarya Salgın Sapanca SEO Siber Güvenlik Sivas Sivrihisar Siyaset Sorun Çözümü Strasbourg Stratolaunch Suhoy Sukhoi Süpersonik Şelale Şile Tarih Tarihe Yön Verenler Taşköprü Teknoloji Trakya Tupolev Türbe TV TV Kutuları Ubuntu Uçaklar United Aircraft Coorparation Üsküdar Veba Vickers Vickers-Armstrongs Limited Video Web Tasarım Wilfrid Voynich Windows Windows 11 Windows10 Windows7 WooCommerce WordPress Yardım ve Destek Yazılım Yelken Yerler Yollar Yurt dışı

Mahmut Bey Camii (Çivisiz Camii)
 1366 yılında Candaroğlu Beylerinden Adil Bey'in oğlu Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılmıştır. 2005 yılında Vakıfların mülkiyetine geçen cami, dıştan sade bir görünüme sahip olmasına karşın; iç yapı süslemeleri ve tarzı nadir örnekler arasındadır...
Mahmut Bey Camii (Çivisiz Camii) içi bindirme tekniği ile çivi kullanılmadan yapılmıştır.
 Bindirme tekniği ile çivi kullanılmadan yapılan Kastamonu'nun tek camisidir. İçeride hiç bir şekilde elektrik kaynağı bulunmamakla birlikte sadece gündüzleri namaz kılınan bu caminin imamı, Kasaba Köyünde bulunan başka bir camiden gelip burada namaz kıldırmaktadır.
Mahmut Bey Camii (Çivisiz Camii) tavan.
Cami içindeki tüm ahşap yüzeyler kök boyasıyla kalem işi süslenmiş ve tüm bu süslemeler hala orijinal haliyle durmaktadır.
 2007 yılında süslemeler hariç onarım yapılmıştır.

Mahmut Bey Camii Kapısı

 Caminin göz alıcı ve en önemli öğelerinden biri de Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılan kapısıdır, geçmiş yıllarda kapısının çalınması ve sonra tekrar bulunmasından sonra aslı Liva Paşa Konağı Etnoğrafya müzesinde sergilenmektedir. Camide ise imitasyonu bulunmaktadır, orijinali yerine Kastamonu'nun en eski ahşap oymacılık ustalarından Hikmet Değirmencioğlu tarafından yapılan benzeri yerleştirilmiştir.
Mahmut Bey Camii (Çivisiz Camii) giriş kapısı.
Mahmut Bey Camii (Çivisiz Camii) giriş kapısı...
 Kapı kanatları 1 metre eninde, 1.70 metre yüksekliğindedir. Kapıda her iki kanatta ve ortadaki pervazda omuz hizasında kitabe yer almaktadır.

 Oyma tekniğiyle yapılan kapıda; her iki kapı kanadını dikdörtgen olarak çevreleyen, rumi motifi dizilerinden oluşan bordür bulunmaktadır. Bu bordür kapı kanatlarını üçer bölüme ayırmaktadır.

 Alt ve üst kısımdakiler küçük, orta kısımdaki büyük dikdörtgen forma sahip bu bölümlerden üst kısımda kalan ve kitabe olarak kullanılan bölümlerde;

Sol Kanatta:
"Gale'llahu tebareke ve Teala" (Noksan sıfattan munezzeh olan Allah buyurdu ki: )
Sağ Kanatta:
 "Ve innel mescide lillahi fela tad'ü mea'llahi ehaden" (Mescidler Allah'a mahsusdurlar orada Allah'tan başka bir şeye dua etmeyiniz.) yazmaktadır.

 Alt tarafta kalan küçük dikdörtgen formlar geometrik geçmelerle oluşturulmuş yıldız motifleri yanı sıra rumi motifleriyle süslenmiştir.

 Orta kısımda kalan en geniş bölümünde ise su damlası şeklinde rozetler palmet motifi ve rumi motiflerinden oluşturulan kompozisyonlarla hareketlendirilmiş, ortada daire içerisinde yine rumi, palmet ve geometrik desenlerden oluşturulmuş bezeme mevcuttur.

 Kapı ortasında kalan pervaz kısmının alt ve üst bölümlerinde kaide ve başlık şeklinde kabartmaları bulunmaktadır. Üst kısımdaki başlık bölümünde;

"Amale Abdullah Bin Mahmut El Nakkaş" yazısı yer almaktadır.

 Pervaz yılan derisi şeklinde bir görünüm arz etmektedir. Pervazın orta kısmında ise daire içerisinde bitkisel ve geometrik motifler iç içe geçirilerek bir kompozisyon oluşturulmuştur.

 Candaroğulları Beyliği'nin güzide eserlerinden birisi olan Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii Kapısı 24.01.1997 tarihinde çalınmış olup 24.02.1997 günü Manisa'da İstiklal İlkokulu bahçesinde atılı olarak emniyet güçleri tarafından bulunmuş ve Kastamonu'ya geri getirilmiştir. Kapı tokmaklarının, kapı kilidinin, kapının alt ve üst menteşelerinin ve menteşeleri tutan çivilerin hırsızlık olayı sırasında kaybolduğu görülmüştür.
Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii Kapısı Liva Paşa Konağı Etnografya
 Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii Kapısı 15.03.1997 tarihinde Liva Paşa Konağı Etnografya müzesi tarafından teslim alınarak, 06.06.1997 tarihinden itibaren müzede sergilenmektedir.

Mahmut Bey Camii (Çivisiz Camii) Nerede?

İlin kuzeybatısında, kente 18 kilometre uzaklıkta Daday ilçesi yolu üzerindeki Kasaba Köyü’nde yer alır.


Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Yazar Bilgisi: Harun İstenci Hakkında
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi Hakkında Daha Fazla >

1366 yılında Candaroğlu Beylerinden Adil Bey'in oğlu Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılmıştır. 2005 yılında Vakıfların mülkiyetine geçen cami, dıştan sade bir görünüme sahip olmasına karşın; iç yapı süslemeleri ve tarzı nadir örnekler arasındadır...

Etiket: ,

Yorum Gönder

Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.

[disqus][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.